Összefoglaló

2023.03.29. 21:08

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. március 29.

A március utolsó szerdai napja sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-minden történt 2023. március 29-én.

Beol.hu

Digitális önvédelem – A képernyők hatása a serdülőkori agyfejlődésre és a közösségi média mögött meghúzódó gazdasági manipulációs mechanizmusok címmel tartott előadást Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő, a Mathias Corvinus Collegium FIT programjának vezető oktatója az MCC békéscsabai képviseletén kedden délután.

Különböző új szolgáltatásokkal készült a megyei könyvtár, amelyek Petőfi Sándorhoz vagy valamely családtagjához, ismerőséhez kapcsolódnak. Ezeket mutatták be kedden délután a könyvtár munkatársai: Juhász Zoltán, Kertész Zoltán és Kovács Attila. Mindezzel hozzájáulnak a pedagógusok helyismereti oktatásához, vagy a helyismeret iránt érdeklődők tudásának bővítéséhez.

Tizenkét népi kézműves szakágban hirdette meg a minap a Békés Megyei Népművészeti Egyesület az államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá jelentkezőket várnak a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóház-vezetői tanfolyamra is.

A Szarvasi Járási Ügyészség összesen hatvanhat rendbeli társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és ötrendbeli csalás vétsége miatt kezdeményezte egy hernádi pár letartóztatását.

Élesben próbálták ki szerdára virradóra a Medifruct Kft. gerendási tagjainak cseresznyésében a profi jégmentesítő berendezéseket.

Igazi helyi ízekkel és gazdag programkínálattal várják majd a kilátogatókat a nyári rendezvényen.

Felújítások, akadálymentesítés, nyílászáró-cserék és 19 szakrendelésen eszközbeszerzések. Ezeket tartalmazza az a több százmillió forintos fejlesztés, ami április elején kezdődik az orosházi Dr. László Elek Kórház Könd utcai szakrendelőjében.

Átadták a Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályának, illetve Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának felújított épületét szerdán délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy utcában.

Immár VI. alkalommal rendezi meg a Trefort E-Sport Napokat a a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A március 29-én kezdődő, háromnapos országos versenyen több mint 300 regisztrált versenyző mérkőzik meg egymással. A rendezvény szerdán a Valorant nevű játékkal vette kezdetét.

A rengeteg beruházásra lehetőséget adó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és TOP Plusz helyzete is terítékre került több előadás mellett azon az információs napon, amelyet Békés Vármegye Önkormányzata szervezett szerdán Békéscsabán, a kormányhivatal épületében. A fórumon a települések vezetői, jegyzői, pályázati szakemberei vettek részt.

Április 3-án veszi kezdetét a Tavaszi Fesztivál, a Csabagyöngye Kulturális Központban és társintézményeiben. A szerdai tájékoztatón elhangzott, olyan módon szeretnék a lezárások után megnyitni kapuikat, amely méltó az idén tíz éves intézményhez. A szervezők színes programok garmadájával várják majd az érdeklődőket több mint egy hónapig, a legtöbb látogatót megmozgató esemény pedig várhatóan a NOX koncert lesz.

Egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze Békéscsabán, az Egység utcában szerdán 17 óra körül.

Örökség Pedagógiai Díjat vehetett át Szarka Zsolt nemrég az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökétől, Sikentácz Szilvesztertől. A békéscsabai néptáncpedagógus egy héttel a kitüntetés után Művészeti Vezetői Nívódíjban is részesült, melyet a Martin György Néptáncszövetség elnöke, Diószegi László nyújtott át neki.

Ötvenegyedik alkalommal hirdette meg az idei, felmenő rendszerű elsősegélynyújtó-versenyt a Magyar Vöröskereszt gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában.

Harmadik mérkőzését is szettveszteség nélkül nyerte meg a Swietelsky-Békéscsaba a MÁV Előre-ST. Solar ellen és ezzel bejutott a női röplabda Extraliga elődöntőjébe.

Ebben az évben Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója érdemelte ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezete által alapított és a helyi önkormányzat által támogatott „Sursum Corda” (Emeljük fel szívünket) elnevezésű díjat. Az elismerést a helyi Szentháromság Plébánia közösségi termében tartott szerda délutáni ünnepségen adták át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában