Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2023.03.29. 09:55

A csipkekészítéstől a faművességig: népi kézműveseket képeznek

Tizenkét népi kézműves szakágban hirdette meg a minap a Békés Megyei Népművészeti Egyesület az államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá jelentkezőket várnak a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóház-vezetői tanfolyamra is.

Nyemcsok László

Pál Miklósné kiemelte, a képzésekre 2023. április 30-áig lehet jelentkezni, és ezeket minimum nyolc ember jelentkezése esetén indítják /Fotó: Für Henrik/

Pál Miklósné, az egyesület elnöke elmondta, a 12 szakág a következő: csipkekészítő, faműves, fajátékkészítő, fazekas, gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő, kézi- és gépi hímző, kosárfonó, mézeskalács-díszítő, nemezkészítő, népi bőrműves, szíjgyártó-nyerges, szőnyegszövő, takács.

– A képzések célja, hogy a népi kézművesség területén az évszázadok alatt felhalmozott tudást átadják a mai kor embere számára, és tovább tudjuk vinni a hagyományos népi kézműves örökség szakmáit – hangsúlyozta az elnök. – Meggyőződésünk, hogy e tudás sok ember számára jelent kikapcsolódást, élményt, egyben alkotási lehetőséget is.

Pál Miklósné kitért arra, a békéscsabai népi kézműves oktatás filozófiája a kezdetektől változatlan maradt. Ez a hitelesség, a szakszerűség, a gyakorlatorientáltság, a pontosság és az emberség. Erről sok száz végzett szakember tanúskodhat, akik rendszeresen visszajárnak az alma materbe különböző továbbképzésekre.

– 2018-tól egyesületünk szervezi a tudásátadás különböző formáit, ebben benne vannak a szakképesítést nyújtó képzések, az akkreditált tanfolyamok, a különböző időtartamú műhelyfoglalkozások és a nyári táborok egyaránt – ecsetelte a szakember. – Referenciának tekintjük, hogy a felsorolt formákban az elmúlt négy év alatt 247 csoportban 3025 fő vett részt. A szakképesítést nyújtó kurzusokban 11 szakágban – bőrműves, faműves, fazekas, hímző, kosárfonó, mézeskalács-készítő, nemezes, népi játék kismesterségek oktatója, szíjgyártó, szőnyegszövő és takács – eddig 164-en tettek sikeres vizsgát. Jelenleg 12 csoportban 122 résztvevő sajátítja el a népi kézművesség szakmai fortélyait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában