Békéscsaba

2023.03.29. 13:55

Újabb kormányhivatali osztályok újultak meg

Átadták a Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályának, illetve Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztályának felújított épületét szerdán délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy utcában.

Papp Gábor [email protected]

Herczeg Tamás, Dávid Ferenc, a családtámogatási és társadalombiztosítási főosztály vezetője, Márkus Zoltánné, a családtámogatási osztály vezetője és dr. Takács Árpád adta át a beruházást

Fotó: Lehoczky Péter

A beruházás megvalósításával a kormányhivatal egyik legfontosabb főosztályának életében történt jelentős változás – fogalmazott köszöntőjében dr. Takács Árpád. A Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán elmondta, a kormány az idei költségvetésben is kiemelten kezeli a családok támogatását, és ebben az évben 450 milliárd forinttal több forrást biztosít erre a célra, mint tavaly, így a 2023-as büdzsében összesen 3200 milliárd forintot szán a kabinet családpolitikai célokra és kedvezményekre. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a kabinet döntéseit vármegyei szinten végrehajtsák.

A főispán kitért arra, hogy a Munkácsy utcai épület felújítása, az ügyfélszolgálati tér bővítése az ügyfelek számára nagyon kedvező, hiszen immáron egy helyen, megváltozott, kulturált környezetben intézhetik nem csak a rehabilitációs, hanem valamennyi családtámogatási és lakástámogatási ügyüket. Az ügyféltér említett bővítésének további előnye, hogy a megváltozott munkaképességű emberek elkülönített ügyfélpultnál tudják kérelmeiket benyújtani, és a felmerülő kérdéseiket az ügyfélszolgálati munkatársakkal megbeszélni. Szólt arról, hogy tavaly családtámogatási és lakástámogatási ügyekben több mint 10 ezer, rehabilitációs ügyekben 4 ezer ügyfél kereste fel az akkor még külön épületekben működő ügyfélszolgálatokat. Hangsúlyozta, a változás a kormányhivatal munkatársai számára is előnyös, hiszen kulturált környezetben biztosított a nyugodt és színvonalas ügyintézés lehetősége. Mint megtudtuk, a családtámogatási osztály, illetve a rehabilitációs ellátási és szakértői osztály tevékenysége, feladatellátása számos ponton, így például a fogyatékossági támogatás megállapítása során is kapcsolódik egymáshoz, így gyorsabbá válik az ügyintézés és még hatékonyabbá az együttműködés.

Dr. Takács Árpád elmondta, a családtámogatási és társadalombiztosítási főosztály látja el többek között a babaváró támogatással, a jelzáloghitel-elengedéssel, a családi otthonteremtési kedvezménnyel, a falusi CSOK-kal, a nagyszülői GYED-del, a GYED Extrával, a nők 40 programmal kapcsolatos feladatok jelentős részét. Példaként megemlítette, hogy az elmúlt három évben a babaváró támogatás megállapításához mintegy 10 ezer hatósági bizonyítványt adtak ki. A főosztályon tavaly összesen 215 ezer 160 hatósági döntést hoztak, míg 2021-ben 191 ezer 459-et. A főosztály ügyfélszolgálatain 2021-ben 24 ezer, tavaly 36 ezer ügyfél jelent meg személyesen, ami 50 százalékos növekedést jelent.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke beszédében kiemelte, folyamatosan újulnak meg az ügyfelek fogadását szolgáló kormányhivatali épületek, amelynek kapcsán felelevenítette, hogy közel egy évvel ezelőtt adták át Békéscsabán az agrárudvart. Mint elmondta, a családtámogatási rendszereket tekintve hazánk Európa élmezőnyébe tartozik, a családok számára számos forrás és kedvezmény érhető el, amelynek lehetőségeivel rengetegen élnek Békésben is. 

Számos téren segítik a családokat

Herczeg Tamás kitért arra, hogy a magyar kormány továbbra is kiemelten kezeli a családok ügyét, aminek eredményeként 2010 óta 3,5-szeresére nőttek a családtámogatásokra fordítható összegek. Az országgyűlési képviselő elmondta, a támogatási rendszer egymásra épül, egyes elemei összefüggnek egymással, és nagyon sokat jelentenek a családok számára a gyermekvállalás szempontjából, de az egyéneket is számos támogatás segíti.

Herczeg Tamás emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még csupán a megváltozott munkaképességű emberek 18 százalékának volt munkája, miközben napjainkra ez az arány már 50 százalék körül mozog.

A beruházás jelentőségével kapcsolatban kifejtette, nagyon fontos, hogy egy korszerű, modern, könnyen megközelíthető városközponti épületben intézhetik ügyeiket az állampolgárok Békéscsabán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában