Békéscsaba

2023.03.29. 07:13

Szelfivel igazolhatjuk, ha ott jártunk, ahol Petőfi is

Különböző új szolgáltatásokkal készült a megyei könyvtár, amelyek Petőfi Sándorhoz vagy valamely családtagjához, ismerőséhez kapcsolódnak. Ezeket mutatták be kedden délután a könyvtár munkatársai: Juhász Zoltán, Kertész Zoltán és Kovács Attila. Mindezzel hozzájáulnak a pedagógusok helyismereti oktatásához, vagy a helyismeret iránt érdeklődők tudásának bővítéséhez.

Gy. R.

Kedden délután mutatták be új szolgáltatásaikat

Fotó: Bencsik Ádám

Juhász Zoltán elmondta, az egyik ilyen helyismereti szolgáltatás egy pecsételős túrafüzet. Ennek segítségével a túrázó végigjárhatja és felkutathatja azokat a helyszíneket a vármegyében – épületeket, köztéri alkotásokat, emléktáblákat – amelyek valamilyen módon Petőfi Sándorhoz, Szendrey Júliához vagy Petőfi Istvánhoz kapcsolódnak. Ezen túlmutatóan Petőfi barátai is bekerültek a túraútvonalba, például a mezőberényi Bonyhai Benjamin, vagy tudós Kemény Pál háza is megtekinthető, ahol a költő is megfordult. 

A pecsételős füzet lényege, hogy az érdeklődő bejárja a megadott helyszíneket és mindenhol készítsen egy szelfit, amivel igazolja, hogy ott járt. Ha ezt bemutatja a könyvtárban, akkor kap érte egy pecsétet. Az, aki az összes pecsétet összegyűjti, annak egy ajándékcsomagot adunk. Ez a játék most indul és a könyvtárban, később pedig a Tourinform irodákban is bármikor át lehet venni a túrafüzeteket ismertette az igazgató.

A másik új szolgáltatásuk a Csabai Kalandozások elnevezésű séta útvonal. Ahogy Juhász Zoltán fogalmazott, ez arról szól, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével tudnak az érdeklődők végi járni egy bizonyos útvonalat. A telefonon egy térkép segíti a túrázót a tájékozódásban, amely jelzi a helyszíneket és végigvezeti azon a felhasználót. Az alkalmazáshoz két útvonal készült, egy Petőfi Észak és egy Petőfi Dél, emellett egy rövid leírást is kap a felhasználó az adott helyszínről. A túrázó az ismereteit kvízkérdések segítségével tesztelheti. 

A  Storytelling alkalmazást szintén a könyvtár munkatársai készítettek. Juhász Zoltán ismertette, ennek lényege, hogy az érdeklődő egy idővonal segítségével ismerhet meg különböző történeteket a költővel kapcsolatban.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy életrajzokat mutassunk be. Ehhez kapcsolódóan készült több, Petőfihez kapcsolódó feldolgozás: Petőfi Sándor emlékei; Petőfi Békés vármegyében; Petőfi Békésben írt versei, illetve Petőfi Zoltán élete. Ez a könyvtár oldalán, az e-szolgáltatások Storytelling menüpont alatt érhető el közölte.

Juhász Zoltán azt is elmondta, hogy az összes szolgáltatás alapja a negyedik elem, a BékésWiki Helyismereti enciklopédia volt, ahol helyi vonatkozású szócikkeket, leírásokat tesznek közzé. Ezek mindegyike valamilyen könyvtári dokumentumon, folyóiraton, vagy akár szóbeli visszaemlékezésen alapul. 

Az enciklopédia jelenleg több mint 60, Petőfihez kapcsolódó szócikket tartalmaz. Főként Petőfinek a Békés vármegyei barátait, ismerőseit derítettük fel és leírtuk az ő életrajzukat, történetüket emelte ki.

Úgy összegzett, ez a négy elem hozzájárul a pedagógusok helyismereti oktatásához, vagy a helyismeret iránt érdeklődők tudásának bővítéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában