MAI ÉVFORDULÓK
Február 21. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 21. ezen a napon
Nemzetközi Anyanyelvi Nap (25 éve)

ENSZ 1999-ben február 21-ét Banglades javaslatára Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelvük elnyomása ellen, a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek.

25 éve
1999
Először lépett a nyilvánosság elé a Beatles-együttes a liverpooli Cavern Clubban. (63 éve)

Az ötvenes évek végén állt össze a zenészcsoport, amelynek tagjai voltak: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. A hatvanas évek elején érték el első sikereiket a liverpooli Cavern és a hamburgi Star Clubban. 1962-ben készítették első lemezüket "Love Me Do" címmel. A melodikus rockzene tipikus képviselői lettek. 1963-ban volt az első országos turnéjuk Nagy-Britanniában, majd ezt követően, augusztus 3-án tartották utolsó koncertjüket Liverpoolban, és átköltöztek Londonba. 1964-től külföldön is turnéztak (Franciaországban és az Egyesült Államokban), és bemutatták "A Hard Day's Night" című filmjüket is.

63 éve
1961
Megszületett Jean-Louis Ernest Meissonier francia festő és szobrász, aki Bonaparte Napóleont és seregeit ábrázolta. (209 éve)

Messionier dokumentálta az áldozatokat és manővereket. Édouard Detaille tanára volt. Hitvallása volt: Omnia Labor - a muka mindenek előtt.

209 éve
1815
Kottanner Jánosné ellopta a Szent Koronát a visegrádi várból Erzsébet királyné megbízásából. (584 éve)

Születési neve: Wolfram Ilona, német neve: Helene Kottannerin,Luxemburgi Erzsébet királyné komornája, és lányának, Habsburg Erzsébet magyar királyi hercegnőnek, későbbi lengyel királynénak a szárazdajkája volt.Az udvarhölgyekért érkezett Kottannerné a visegrádi várba. Éjjel, gyertyafénynél nyitotta fel a lelakatolt koronás helyiséget és vitte el a koronát, majd másnap reggel az elrejtett koronával Komáromba utazott, ahol a királyné már várta.

584 éve
1440