MAI ÉVFORDULÓK
Január 29. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Január 29. ezen a napon
Budapesten megszületett Kemény Henrik, Kossuth-díjas bábszínész (Vitéz László). (98 éve)

A "Népművészet Mestere", érdemes és kiváló művész. Apja és nagyapja mutatványos bódéjában nőtt fel, a család több mint százéves hagyományait folytatta. 1931-től ő is fellépett, 1935-ben faragta ki első bábfiguráját, és eljátszotta első főszerepét. 1945-ben édesapjától átvette a színházat. Mivel a népligeti vurstlit felszámolták, az 1950-es évek elejétől az Állami Bábszínházhoz került, ahol két évtizedig bábokat tervezett és készített, játszott, majd ismét visszatért a vándorszínházhoz. Fő műve a "Vitéz László".

98 éve
1925
Megszületett Páger Antal színész. (124 éve)

Kossuth-díjas színész, kiváló művész.

124 éve
1899
Megszületett Anton Pavlovics Csehov orosz író, drámaíró, orvos (Sirály, Cseresznyéskert). (163 éve)

Anton Pavlovics Csehov, Антон Павлович Чехов. A "drámaiatlan" dráma megteremtője, a novella műfajának megújítója.

163 éve
1860
A New York Evening Mirror nevű lapban jelent meg először Edgar Allan Poe amerikai író verse, A holló. (178 éve)

Eddig több tucatnyian ültették át magyarra, többek között Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád és Faludy György is.

178 éve
1845
Az Amerikai Egyesült Államokban kihirdették a honosítási törvényt. (228 éve)

A törvény értelmében öt év ott-tartózkodás az alapfeltétele az állampolgárság engedélyezésének.

228 éve
1795
Létrejött az utrechti Unió. (444 éve)

A németalföldi protestáns tartományok szövetséget kötöttek, kölcsönös védelemre és annak költségei közös fedezésére kötelezvén magukat. Tulajdonképpen ez a szövetséges tartományok köztársaságának alapító oklevele.

444 éve
1579
V. László esküt tett az ország szabadságjogainak megtartására. (570 éve)

1453. évi I. törvénycikkhogy a király esküt tegyen.Először: A király úr esküdjék meg, hogy Magyarországát országlakosaival együtt mindazokban a szabadságokban és törvényekben, valamint elismert szokásokban, együtt és egyenként, sértetlenül meg fogja tartani, amelyekben elődjei, úgymint nagyatyja, Zsigmond császár úr és atyja, Albert úr, ugyanezt az országot és lakosait megtartották és megoltalmazták.1. § És hogy Magyarország határait nem fogja elidegeníteni, hanem tehetségéhez képest megvédi és az elidegenítetteket visszaszerzendi. Az uralkodó hűségesküjében vállalta, hogy közkegyelemben részesíti mindazokat, akik Albert király halála, 1439 óta fegyvert fogtak ellene. Érvénytelenítette Erzsébet királyné és I. Ulászló király adománylevelét. Elrendelte az új erődítmények lerombolását és az elfoglalva tartott idegen javak visszaadását.

570 éve
1453