Tudáspróba

2023.03.29. 15:38

Megkezdődtek az E-sport napok a Trefortban

Immár VI. alkalommal rendezi meg a Trefort E-Sport Napokat a a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A március 29-én kezdődő, háromnapos országos versenyen több mint 300 regisztrált versenyző mérkőzik meg egymással. A rendezvény szerdán a Valorant nevű játékkal vette kezdetét.

Gyemendi Réka [email protected]

Összesen 300 regisztrált jelentkező vesz részt a versenyen az egész ország területéről /Fotók: Für Henrik/

Szerdán, csütörtökön és pénteken reggel megnyitóval kezdődnek a versenyek, ahol a BSZC és a Trefort iskola vezetői vesznek részt. Szerdán Komáromi Zoltán, a Trefort tagiskola helyettes vezetője az aznapi tematikához illeszkedő öltözékben nyitotta meg a versenyt.  A csütörtöki napon Mucsi Balázs Sándor, a BSZC főigazgatója, pénteken pedig Uhjlár Erik Róbert, a BSZC kancellárja nyitja majd meg a versenyt.

Komáromi Zoltán a verseny ötletével kapcsolatban elárulta, korábban jellemző volt, hogy összejöttek az intézményben a diákok, és egy-egy délutánt játékkal töltöttek. 

Ezután jött annak az ötlete, miért ne lehetne közösen egy kellemes napot is eltölteni. A rendezvényt először hozzáfűzték a diáknapokhoz mint délelőtti rendezvény, röviddel ezután pedig egy versennyé nőtte ki magát. Komáromi Zoltán elmondta, az informatika egy olyan világ, ahol bezárkózhatnak a fiatalok, akik csak a virtuális térben élnek és kommunikálnak egymással, viszont ezek a versenyek összehozzák őket, találkozhatnak egymással. 

Az intézmény helyettes vezetője azt is elárulta, a rendezvénynek van egy beiskolázási és marketing célja is, hiszen az ilyen eseményeken be tudják mutatni az intézményt az érdeklődőknek. 

Komáromi Zoltán eleinte úgy gondolta, hogy ez egy iskolai verseny marad néhány osztály részvételével, azonban mostanra elkezdtek az egész országból jelentkezni a megmérettetésre. Úgy fogalmazott, mindez azt is bizonyítja, hogy nem kell az országnak feltétlenül Budapest-központúnak lennie, hanem egy vármegye megyeszékhelyén is lehet olyan országos versenyt rendezni, amelyre nagy számban látogatnak el a fiatalok.

Komáromi Zoltán a napi tematikához illő öltözékben segíti a játékosokat.

Ezekre a versenyekre is órákat készülnek

Szerdán a Valorant nevű játékban mérték össze tudásukat a fiatalok, öt fős csapatokban. Összesen 16 csapat vett részt a versenyen, tehát 80 fő mérkőzött meg egymással ezen a napon. Csütörtökön a Rocket Leauge nevű autós játékkal folytatódik a megmérettetés háromfős csapatokban, szintén 16 csapat részvételével. Végül pénteken délelőtt a Leuge of Legends nevű játékkal zárul a verseny. Utóbbira 32 csapat jelentkezett, így az első két napon már egy előselejtező is zajlik, hogy a pénteki bajnokságot is 16 csapat kezdje meg. A verseny nyereménye több mint egymillió forint. 

Komáromi Zoltán hangsúlyozta, hogy nagyon tehetségesek a fiatalok, az ő csapatukban is van két olyan fiatalember, akiket világszínvonalon jegyeznek ebben a sportágban. A Trefort iskola helyettes vezetője azt is ismertette, a játékok e-sport szinten való űzése már nem hobbi, hanem munka.

– Ezekre a versenyekre szó szerint edzenek a fiatalok, akár napi több órát. Nekik már szponzoraik vannak, szerződésük van, tehát ők már ezzel pénzt keresnek, olyan, mintha munkába járnának. Ez egy ugyan olyan munka, mint bármi más – fogalmazott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában