Szarka Zsolt

2023.03.29. 17:58

Két rangos elismerést is kapott az Örökös Aranysarkantyús pedagógus

Örökség Pedagógiai Díjat vehetett át Szarka Zsolt nemrég az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnökétől, Sikentácz Szilvesztertől. A békéscsabai néptáncpedagógus egy héttel a kitüntetés után Művészeti Vezetői Nívódíjban is részesült, melyet a Martin György Néptáncszövetség elnöke, Diószegi László nyújtott át neki.

Nagy Szilvia; [email protected]

Szarka Zsolt nyolcéves kora óta kötődik a Balassihoz /Fotók: Bencsik Ádám./

Szarka Zsolt elmondta, különlegesebbé teszi az örömét, hogy a két legnagyobb országos szakmai szervezettől egy esztendőben, sőt, egy héten belül kapta meg a rangos elismeréseket. 

– A néptánc iránti szerelmem 1981-ben kezdődött. Édesanyám vonszolt be szeptemberben a Luther utca 6. szám alá, azóta szinte minden nap oda járok. Hivatássá 1997-ben vált mindez a tanítás által, persze ezt hosszú amatőr táncos pályafutás előzte meg – kezdte visszatekintését a pedagógus, aki jelenleg a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnáziumban tanít néptáncot, 2004-től a tagozat vezetőjeként. 

– Ebben az évben megalapítottam az idejáró növendékekből a békéscsabai Bartók Táncegyüttest. Ezzel párhuzamosan alapfokon is tanítottam közel 22 esztendőn át a Hétpróbásban. 

– Tíz éve, 2013-ban vettem át a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes művészeti vezetését, 2015 óta a Debreceni Forgórózsa Táncegyüttes művészeti vezetője is vagyok. Rengeteg növendékemnek láttam, és látok csillogást a szemében, sőt elkötelezettséget a tiszta folklór mellett. Alázatot és szép táncot kapok vissza tőlük, ez éltet. Számos volt tanítványom vált hivatásos táncossá, tanárrá. Mára megbecsült szakemberek, akik örömmel gondolnak vissza a nálam töltött évekre, ami további megerősítést ad a munkámhoz – részletezte Szarka Zsolt, aki csaknem száz növendékével napi rendszerességgel találkozik, sőt aktívan részt vesz az országos néptáncéletben is; tanít, zsűrizik. Elmondta, egészen a kezdetektől országosan meghatározó műhelyeket épített. 

Szarka Zsolt tiszta forrásból merít, miközben megújulásra is törekszik

– A  Bartók Táncegyüttes megalakulása óta állandó résztvevője a legjobb táncegyütteseket és koreográfiákat felvonultató Ifjúsági Néptáncantológiának. A Nyíregyházán kétévente rendezett Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválon zsinórban ötször a legmagasabb értékű együttesi nívódíjat nyerte el, sőt Pápán és Szegeden is első lettek a táncosai. Szólistái rengeteg Ezüstpitykét, Pántlikát, felnőtt fesztiválon még aranysarkantyút is nyertek – sorolta Szarka Zsolt, akinek a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes foglal el egy másik nagy helyet a szívében. Mióta vezeti, a térség egyik legmeghatározóbb nívójú együttese lett, amit az Országos Szekszárdi Néptáncfesztiválokról elhozott első helyezett együttesi nívódíjak is tükröznek. 

– Kétszer vettünk részt a Martin György Néptáncszövetség által rendezett minősítő fesztiválon, ahová szerkesztett, 30-45 perces komplett műsorral kell készülni. Mindkét alkalommal Kiválóan minősült együttesi címet szereztünk. 

– Kétszer is bekerültünk a Fölszállott a Páva című televíziós műsorba, amit nagyon szerettünk. Az együttes táncos szólistái is szép eredményeket értek el az Országos Szólótáncfesztiválon. Megtisztelő, hogy az utóbbi hat évben rendszeres résztvevői vagyunk a Néptáncantológiának – tette hozzá Szarka Zsolt, akinek elsődleges célja, a tiszta forrás minél hitelesebb tolmácsolása, átörökítése. Azt mondja, napjait bearanyozza egy-egy mozdulat sikeres megoldása, hosszú távon pedig a táncot holtig szerető és tisztelő emberek nevelése, összetartó táncos közösség fenntartása jelenti számára az igazi eredményt.

Néptáncos családban él, a hagyományok átörökítésén dolgozik

Szarka Zsolt 1973-ban született Békéscsabán. A megyeszékhelyen, az egykori Tevan Andor gimnáziumban érettségizett, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett néptáncpedagógus diplomát. Régiónk (Bihar, Arad és Békés vármegye) román néptánckultúrája vonzotta leginkább. Az első Aranysarkanyúját 1997-ben kapta meg, a másodikat '99-ben, a harmadikat pedig 2001-ben, így lett Örökös Aranysarkantyús táncos. Emellett több szólista nívódíjjal is büszkélkedhet. Célja a hagyományok, a nagy elődök által filmre vett, gazdag táncos kincs átadása.  Feladatának érzi ezek minél pontosabb átörökítését, ezekkel szimultán, minél jobb színpadi koreográfiák és műsorok alkotását.

Igazi táncos családban él: felesége, Szarka-Gera Sára tanít a Hétpróbásban és a Bartók Béla szakgimnáziumban is.

– Két nagyobb gyermekem már kirepült, de ők is is néptáncoltak korábban. A most a 6 és fél éves Fruzsi lányom álma az, hogy a felnőttként néptáncos legyen – sorolta Szarka Zsolt, hozzátéve, szabadidejét legszívesebben a családjával tölti. Hobbija – a még fellelhető néptánckincs gyűjtése és rendszerezése – szintén munkájához kapcsolódik. Szívesen utazik Erdélybe, ahol idős néptáncosok (adatközlők) mozdulatait veszi fel. Jár a Téka Alapítvány által szervezett hagyományőrző bálokra is, ahol nyolc-tíz település táncosaival találkozhat egyszerre. Vallja, hogy pedagógusként lépést kell tartani a világ változásaival, a folyamatos szakmai fejlődés elengedhetetlen az évtizedeken át tartó sikerhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában