Tavaszi tél

2023.03.29. 12:34

Fagymentesítő gépeket is bevetettek Gerendáson a mínuszok ellen

Élesben próbálták ki szerdára virradóra a Medifruct Kft. gerendási tagjainak cseresznyésében a profi jégmentesítő berendezéseket.

Ny. L.

A levegő hőmérsékletét a cseresznyefák körül újonnan beszerzett fagymentesítő gépek révén emelték meg. Képünkön Pusztai József gerendási gyümölcstermesztő a berendezéssel

Fotó: Für Henrik

– Miután a meteorológia jelezte, hogy szerdára virradóra Békésben mínusz öt fokig is lemehet a hőmérséklet, úgy döntöttünk, hogy beállítjuk a minap beszerzett berendezéseket a kordia fajtájú cseresznyésünkbe – hangsúlyozta Pusztai József, a Medifruct Kft. ügyvezetője, aki családi gazdaként Nemesnyik Istvánnal, valamint Kelemen Péterrel és egy német kertészmérnökkel megalapította a Csorvási Gyümölcs Kft.-t., és 75 hektáron termesztenek gyümölcsöt. – A kordia késői szüretelésű, de korai virágzású, ezért a fagynak leginkább kitett cseresznyefajtánk. Kint voltunk éjszaka és hajnalban, hogy ellenőrizzük, a gépek mit kezdenek a fagyos idővel. Nos, mínusz 3,3 fokról mínusz 1-re felment a hőmérséklet a fáknál. Ez pedig már nem jelent igazán veszélyt, főleg, ha fent van a fagy- és jégháló, a takarófólia is.

Számos gyümölcsfa a rügypattanás vagy már a virágzás időszakánál tart, ezeket a fagy jobban megviseli. Képünkön Pusztai József gerendási gazda mutatja a beszélyben lévő fákat

Pusztai József elmondta, tíz, gázzal működő gépet vettek, ezek SIM-kártyával ellátottak, tehát minden olyan adat, hőmérséklet-változás interneten keresztül akár otthonról követhető, kontrollálható, ami a gyümölcsöst érinti. Az úgynevezett kiömlők 360 fokban forognak körbe, így egy berendezés 500 méteres sugarú terület védelmét biztosítja. Az embernek nincs más dolga, mint hogy a motort elindítsa, a kívánt üzemi hőmérsékletet beállítsa, a többit a gép elvégzi. Elegendő üzemanyaggal és gázzal tölthető fel ahhoz, hogy egy éjszakán át zavartalanul üzemeljen.

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke kiemelte, a mínusz öt fok körüli hőmérséklet, a fagy valóban főként a virágzó kajszi- és az őszibarackfákat veszélyeztette, csípte meg. Később derül majd ki, hogy mekkora lesz a terméskiesés. Ez fajtától, a fák védettségétől és az adott helyen lévő hőmérséklettől is függ, illetve attól is, ki, miként próbálja óvni fáit a fagytól. Hankó János kitért arra, mindent visszavet a tavaszi fagy, hiszen lehűti a talajt, és a hideg földből nem, illetve csak a tartós felmelegedés után kelnek ki az elvetett zöldségmagvak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában