Békés vármegye

2023.03.29. 15:58

Több forrás érkezik a leghátrányosabb helyzetű járásokba – galériával

A rengeteg beruházásra lehetőséget adó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és TOP Plusz helyzete is terítékre került több előadás mellett azon az információs napon, amelyet Békés Vármegye Önkormányzata szervezett szerdán Békéscsabán, a kormányhivatal épületében. A fórumon a települések vezetői, jegyzői, pályázati szakemberei vettek részt.

Licska Balázs [email protected]

Fotók: Lehoczky Péter

A TOP Plusszal megpróbálták folytatni a TOP-ot, így ismert a rendszer, a felhívások is hasonlóak – kezdte előadását a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Oláh Gábor hozzátette, a források nagyjából felét kipályáztatták, a tavalyi első hónapokban volt az első nagy kör, és előlegben meg is érkezett a településeknek, a kedvezményezettek számára a forrás, így a korábbinál gyorsabban el tudtak indulni a projektek.

Kiemelte: a kormány úgy döntött, hogy hazai pénzből előfinanszírozza az operatív programot, hogy a fejlesztések haladhassanak. Ezeket igyekeznek majd elszámoltatni az Európai Bizottsággal, amely csak tavaly év végén fogadta el a TOP Pluszt, innentől kezdődött meg hivatalosan az operatív program rendelet szerinti végrehajtása. 

A következő időszakban is folyamatosan tárgyalnak az Európai Bizottsággal, és várhatóan lesznek újabb feltételek, módosítások.

Az elfogadott operatív program szövege szerint sor kerül az immár támogatott projektek átvilágítására is, és az európai uniós elszámolhatóság miatt szükség lehet további feltételek teljesítésére is. 

Változás, hogy a leghátrányosabb helyzetű járásokba több forrás fog érkezni, a négy- és ötszámjegyű közutakat érintő beruházásoknál szintén lehetnek módosítások, és a jövőbeni energetikai projektek egy részét hitelből kell megvalósítani, amit a keletkező megtakarításokból lehet majd visszafizetni. Hozzátette: az idei első félévben több pályázati felhívás fog megjelenni, és hamarosan megnyílik a pályázati lehetőség a várostérségek számára.

A TOP és a TOP Plusz idei végrehajtásáról a Miniszterelnökség főosztályvezetője, Szabó Csaba beszélt. Felhívta a figyelmet, hogy a TOP-ot ebben az évben pénzügyileg zárni, a számlákat december 31-ig teljesíteni kell. 

Békés vármegyében 18, összességében 8 milliárd forintnyi projekt – főleg turisztikai jellegűek – nem rendelkezik érvényes vállalkozási szerződéssel. Tehát 9 hónap maradt arra, hogy ezeket megvalósítsák. Emellett 48 pályázat, összességében 13,5 milliárd forint értékben immár rendelkezik vállalkozási szerződéssel, illetve vélhetően ezeknél folyik a kivitelezés, ám itt is kérdéses egy-egy projekt sorsa. Kigyűjtötték a kockázatosnak mondható pályázatokat, ezeknél várhatóak egyeztetések. Hozzátette, nagy feladat a megvalósítás mellett az elszámolás.

A TOP Plusz keretében Békés vármegyében 59 milliárd forintnyi felhívás jelent meg, 43 milliárd forintról immár döntöttek, csaknem 4 milliárd forintnyi pályázat elbírálása pedig folyamatban van. 

A projektek közül 196 nem rendelkezik vállalkozási szerződéssel – de soknál ezt megszerezhetik nyár közepére –, 16 esetében van vállalkozási szerződés, négy beruházás pedig immár meg is valósult.

Oláh Gábor helyettes államtitkár a TOP Plusz helyzetéről tartott előadást a fórumon.

A Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője, Pap-Szabó Katalin is megerősítette, hogy a TOP-os projektek zárásai zajlanak most, 546 nyertes pályázat eredményeként 88 milliárd forint érkezett Békés vármegyébe. A TOP Plusz keretében 95 milliárd forint jöhet és ismét több száz fejlesztés valósulhat meg. Kiemelte, hogy területi szereplőként a vármegye önkormányzata hangsúlyos feladatot lát el, részt vesz a döntés-előkészítésben. A hivatalban 17 felkészült projektmenedzser segíti a települések beruházásait, és nem csak a TOP-os pályázatoknál.

Aktuális ügyekről esett szó az előadásokon

A Békés Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán, dr. Takács Árpád kiemelte, hogy az elmúlt időszakban megújultak a bölcsődék, az óvodák, az árkok, épül az M44-es és fejlesztik a 120-as vasútvonalat. Békéscsabának partnerségi szerepet ajánlott a kormány, és most Békés vármegye is a figyelem centrumába kerül, úgy kell kihasználni a fejlesztéseket, hogy a népességet megtartsák, ehhez a kormány minden támogatást megad. Hangsúlyozta: most jött el az idő, újra kell pozícionálni Békés vármegyét. Úgy véli, az elmúlt időszakban jól végezte el feladatait a vármegye önkormányzata, amellyel ezentúl is együttműködik több területen a kormányhivatal.

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, Zalai Mihály elmondta: fontos, hogy ne csak azokkal a területfejlesztési feladatokkal foglalkozzanak, amelyeket egy-egy jogszabály, pályázat nevesít, hanem minden kérdéssel, amely a vármegyét érinti. Az információs nap kapcsán hozzátette, nem ez az első alkalom, hogy ilyet rendeznek. A fórum lehetőséget ad arra, hogy a települések vezetői megbeszélhessék az aktuális ügyeket; információkat, tapasztalatokat cserélhetnek, ötleteket szerezhetnek. Az előadások pedig sok területet érintenek. Úgy véli, mindez a településeken végzett munka hatékonyságát is meghatározza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában