Összefoglaló

2023.02.18. 21:29

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. február 18.

A február harmadik szombati napja sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-minden történt 2023. február 18-án.

beol.hu

Békés Megye Agráriumáért elismerő oklevélben részesült a minap agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában a gyomaendrődi származású prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Munkásságát dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Kozsuch Kornél, a vármegyei agrárkamara elnöke is méltatta. Gyuricza Csabával gyermekkora meghatározó élményeiről, szakmai pályafutásáról, az agrárium kihívásairól beszélgettünk.

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon a Békéscsaba és Lőkösháza közötti pályafelújítás miatt – a mostani felújítási fázisban április 10-ig – a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek – közölte a MÁV.

Áttekintették a négy- és ötszámjegyű utak fejlesztési lehetőségeit Cserkúti Andrással, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatójával – ismertette közösségi oldalán Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke.

Megtartották a hagyományos ünnepi Bárka-estet pénteken a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Pátkai Ervin termében. A szokásoknak megfelelően ezúttal is az eseményen adták át a Bárka-díjat, amelyet Lackfi János író, költő, műfordító vehetett át. A Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere által felajánlott különdíjat Vöröskéry Dóra érdemelte ki.

Önkéntesek tisztították meg Kálmán Tibor polgármester vezetésével a békési, Hunyadi utcai körgátat és környékét szombaton délelőtt. A kis csapat felszámolta a télen felgyűlt illegálisan lerakott hulladékot, a kommunális szemét mellett autógumiktól, linóleumtól és elektronikai alkatrészektől is megszabadították a környezetet.

Az elektromos áram elméletének kidolgozója, az egyik leghíresebb autógyár alapítója, a magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója, és a „nagy magyar mesemondó”. Február 18-a szülötteiről most egy kvízt hoztunk, nézzük, ki mennyire van otthon ebben a támában!

Bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége és cserbenhagyás vétsége miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján egy év időtartamú két évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, és a közúti járművezetéstől két évi eltiltásra ítélt a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 31 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfit, aki nyugtató hatása alatt vezetett, és nem állt meg egy általa okozott, személyi sérüléssel nem járó baleset helyszínén. A nyomozás során felmerült, közel 600 ezer forintot kitevő bűnügyi költséget is neki kell megfizetnie. Az ítélet jogerős.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a napokban tűzbiztonsági konzultáció keretében ismertette az előző évek szabadtéri tűzesteinek tapasztalatait és a beazonosított kockázati helyszíneket.

„Nutriának, Vezérnek és a ménesbirtok szakembereinek köszönhetően világrajött az év első mezőhegyesi csikója” – írta közösségi oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter.  

Összetartó, jó közösség építése a cél Eleken, ami a civil szervezetek összefogásával és a közös programokkal érhető el – vallja Szelezsán György polgármester. A város tervez nyitni a turizmus felé is, amelyet hagyományok őrzésével és ápolásával kívánnak elérni.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az ezúttal is rendkívül látványos Télűző Maskarás Felvonulást Békéscsabán, az Élővíz-csatornán. Szombaton kilenc hajóból álló vízi menet indult Veszelytől, és a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt ért célba. Ezen a helyszínen kiszebábot égettek, illetve fánkkal is megvendégelték a szép számú érdeklődőt.

Magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 27 éves, büntetett előéletű, vésztői férfi ellen, aki egy idegen tanya kazánházában éjszakázott. Az ügyészség vádiratában elzárás kiszabására tett indítványt.

Fordulatos mérkőzést vívott egymással a BFKC és a DEAC a másodosztályban szombat este.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában