Tavaszváró

2023.02.18. 20:18

Hajókaravánnal is űzték a telet a csabai Élővíz-csatornán – galériával, videóval

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az ezúttal is rendkívül látványos Télűző Maskarás Felvonulást Békéscsabán, az Élővíz-csatornán. Szombaton kilenc hajóból álló vízi menet indult Veszelytől, és a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt ért célba. Ezen a helyszínen kiszebábot égettek, illetve fánkkal is megvendégelték a szép számú érdeklődőt.

Papp Gábor [email protected]

Fotók: Für Henrik

Szatmáriné Priskin Anita, a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társaságának képviselője hírportálunknak elmondta, a farsang farka, a farsang utolsó napjai előtti időszakban immáron nyolcadik alkalommal tették vízre a hajókat.

– Számunkra különösen örömteli, hogy jó néhány új érdeklődő kapcsolódott be a programba. Így a Békéscsabai Kajak-Kenu Pont fiataljaihoz csatlakoztak a szüleik is – fogalmazott Szatmáriné Priskin Anita, aki elmondta, a visszajelzések kedvezőek, mindenki jelezte, hogy lehetőség szerint legközelebb is velük tart majd.

– Jövünk máskor is, kicsit jobb időben, kicsit másfajta túrával az Élővíz-csatornán – tette hozzá. Veszelytől egyébként kilenc hajóval harmincketten eveztek a Csabagyöngye Kulturális Központig. Érdekesség, hogy teljesítette a távot a 84 éves Juhász Gyuláné is. 

Szatmáriné Priskin Anita kiemelte, a tél beszorítja az evezősöket, így a szombati eseményt már mindenki nagyon várta, és örömmel fogadták, hogy újra együtt lehettek, beszélgethettek és persze sportolhattak.

Kérdésünkre elmondta, az Ízvadász Főzőklubbal közösen, tíz kiló lisztből négyen, négyszázötven fánkot készítettek a rendezvényre. A finomságot mind a Csabagyöngyéhez ellátogató szép számú érdeklődő, mind az evezősök szívesen fogadták.

Lengyelné Zalai Erika, a Tűzkör Egyesület elnöke elmondta, szervezetük a program részeként megtartott kiszebaba-égetést vezényelte le, amivel egy hagyományos télűző szertartást elevenítettek fel. Eleink az év ezen időszakában szalmával töltött kiszebábot égettek elűzve a telet, a betegségeket, a gondokat, bajokat és persze várva a tavaszt.

A hétvégi rendezvény egyik különlegessége az volt, hogy tagjuk, Medovarszki János egy nagyon ősi technikával gyújtott tűzet. A baba karjára pedig kívánó és elegendő szalagokat kötöttek, így a tűzben a gondok, bajok, betegségek elégtek, a kívánságok pedig a tűz által az égbe felkerültek, és megvalósulnak. 

Medovarszki János elárulta, a tűz gyújtása során acéllal és kovakővel szikrát keltett, amit egy taplódarabbal, illetve élesztékkel, forgáccsal, fűvel, száraz dolgokkal felfogott, majd levegővel élesztett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában