Bulvár-celeb

2024.04.27. 23:40

Negyven év után tértek vissza Kömlődre a gólyák, műfészket építettek nekik

Biztonságos otthont építettek a dömösi madármentővel az E.on szakemberei Kömlőd új lakóinak, egy gólyapárnak. Kiderült, a madárcsaládon kívül leendő fiókáik is megmenekültek, hála a műfészeknek.

Forrás: kemma.hu

Fotó: Flaisz Péter

– Negyven évvel ezelőtt volt itt utoljára gólya – ezekkel a szavakkal fogadták a kemma.hu munkatársát a kömlődi fő út melletti garázsba, ahol szorgos kezek között alakult a műfészek, náddal és gallyakkal körbeszőve.

Márton Vlad András, a BirdMania-Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont munkatársa is nagy figyelemmel hallgatta a történetet. 

A dömösi madármentő és gólyaszakértő szerint ez már a 38. műfészek, amit az elmúlt 2,5 évben építettek az E.on közreműködésével és segítségével egy villanyoszlopra. Aztán elkészült a 25-30 kilogrammos „lakás”, amire kicserélték az eredetit, előtte azonban drón vette szemügyre a pontos helyszínt.

A madármentő akcióhoz nem voltak túl kegyesek az égiek, ugyanis a szakadó eső miatt alig lehetett látni, mi lapul az átázott és omladozó fészekben. A modern technika vívmányainak hála pillanatok alatt kiderült, a gólyapár egyik tagja a környéken tapasztalható nagyobb felhajtás ellenére sem mozdul. Minden oka megvolt erre, ugyanis két tojást őrzött a fészekben.
A szakemberek a gólyamentés során óvatosan kiemelték a fészekből a tojásokat, amiket mobil inkubátorba helyeztek, végül visszakerültek eredeti helyükre, csak egy másik fészekbe.
A kereplő nem szállt túl messzire, az egyik szemközti ház kéményéről figyelte az akciót. Végül, csaknem fél órát kellett várni, mire újra elfoglalta helyét a szárnyas a kisbolttal szemben lévő oszlop tetején. A helyszínen lévő kis csapat pedig egyként sóhajtott fel és nyugtázta, megmenekült a gólyapár Kömlődön.

Fotó: Flaisz Péter / Forrás: kemma.hu

A madármentő megosztotta hírportállal azt is, hogy fehér gólya táplálkozáshoz leginkább nyílt füves területeket, mezőket, sekély vizeket keres fel. A magas füves területet és az erdőt kerüli. Erre pedig éppen alkalmas a közeli víztározó. Úgy tudjuk, hogy hetekkel ezelőtt műgólya is költözött a vízbe, amitől azt remélték a kömlődiek, hogy hamarosan valódi társ is szegődik mellé. Ez az álom pedig hamar valóra vált...

Műfészek mentette meg a fiókákat
A fehér gólyák tollazata nagyrészt fehér, de szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Lába hosszú, csőre hosszú, hegyes és piros. 

Ragadozó madár, és sokféle fajt fogyaszt; zsákmányol rovarokat, halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. Monogám, de a párok nem maradnak együtt egész életükben; a pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33-34 nap múlva kelnek 

ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat a gólyafészekben. A fiókák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában