Prof. dr. Gyuricza Csaba

2023.02.18. 06:50

A gyomaendrődi gyermekévek jelölték ki a rektor útját az agrárium irányába

Békés Megye Agráriumáért elismerő oklevélben részesült a minap agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában a gyomaendrődi származású prof. dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Munkásságát dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Kozsuch Kornél, a vármegyei agrárkamara elnöke is méltatta. Gyuricza Csabával gyermekkora meghatározó élményeiről, szakmai pályafutásáról, az agrárium kihívásairól beszélgettünk.

Nyemcsok László [email protected]

Prof. dr. Gyuricza Csaba a doktori fokozat megszerzése után kivételes tempóban járta végig az egyetemi ranglétrát.

– Békés vármegyeiként, gyomaendrődiként beleszületett az agráriumba vagy később döntött úgy, hogy ezt a pályát választja?
– Szüleimnek nem volt gazdasága, földje, a családban mindössze az egyik nagyapám rendelkezett egyholdas területtel. Ugyanakkor Endrődön az utolsó utcában laktunk, rét, legelő, szántóföld volt Öregszőlőig, ott töltöttem gyermekkorom javát. Megfogott a táj, az élővilág, a természet a növényektől az állatvilágig. Sokat tanultam ebből, otthon pedig mindennek utánaolvastam, így 14 évesen nem volt kérdés, milyen irányban megyek tovább.

– Mielőtt a későbbi tanulmányaira rátérnék, Békés vármegyéhez, Gyomaendrődhöz mi köti jelenleg, milyen emlékek, élmények jönnek elő?
– A mindent jelenti, itt élnek a szüleim, a testvérem, itt eszméltem rá a világra, tanultam meg írni, olvasni, elevenen élnek bennem az emlékek, erős gyökerek kötnek ide. Több gyomaendrődi, helytörténettel, honismerettel foglalkozó könyv készítésében vállaltam szerepet. Elismeréseim közül különösen büszke vagyok arra, hogy a város díszpolgárának választottak meg. Az ember akkor tudja igazán értékelni a Körösök vidékét, amikor elkerül innen. A nyaralást, a pihenést már legszívesebben Békésben, Gyomaendrődön töltöm. Mindig figyeltem az itteni történéseket, és lehetőségeimhez képest segítettem. Fontos számomra például a szarvasi agrárfelsőoktatás fejlesztése is, a szakmai és érzelmi kötődés miatt egyaránt.

Prof. dr. Gyuricza Csabával gyermekkora meghatározó élményeiről, szakmai pályafutásáról, az agrárium kihívásairól beszélgettünk.

– Agrármérnökként végzett, az oktatás, kutatás azután miért került előtérbe?
– Ha az ember találkozik egy olyan professzorral, aki kellő motivációt is nyújt, akkor beleássa magát egy-egy téma által a tudományos diákköri munkába is. Több pályázaton, konferencián nyertem, majd diplomákkal a kezemben számos európai és amerikai intézetben lehettem ösztöndíjas. Több hónapot töltöttem Németországban, Svédországban, Ausztriában, az USA-ban. 2004-ben Olaszországban az Európai Unió közös kutatóközpontjában nemzeti szakértőként dolgozhattam.

–  Egyik fő kutatási területe annak vizsgálata, hogy miként hatnak a művelési rendszerek a talaj fizikai és biológiai állapotára. Milyen eredményekre jutott, miben kellene előrelépniük a gazdáknak?
– Ez a téma a tavalyi, történelmi aszály miatt különösen aktuális. A legfontosabb, hogy megfelelőképpen megőrizzük a talajban a lehető legtöbb vizet, nedvességet. Ez technológia- és személetváltással jár együtt. A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell a talajművelési eljárásoknál is. Minderről több Békés vármegyei fórumon is beszéltem, illetve február 23-án, Gyomaendrődön szintén előadást tartok a gazdáknak.

– Az utánpótlás biztosítását, a generációváltást miként látja az agráriumban?
– Megdöbbentő adat, hogy hazánkban a termelőknek csupán a négy százaléka rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel. Közben megjelentek a csúcstechnológiák, a drónok, teret nyert a precíziós gazdálkodás, és ezek befolyásolják a hatékonyságot, hozamokat is. Fontos, hogy az egészséges élelmiszert olyanok termeljék meg, akik szakirányú végzettséggel bírnak. Elegendő agrárszakember képzésére van lehetőség, és az agráriumba betört informatika, robotika, az űrtechnológiák alkalmazása már az új generáció érdeklődését is felkelti, ezekkel is megszólíthatjuk a fiatalokat. 

– A technológiai fejlesztéshez az agrártudás adott Magyarországon, nemzetközi programokban veszünk részt, nemesítéseink világszínvonalúak. A cél az, hogy az alapanyag-előállítás mellett minél több hozzáadott értékkel, feldolgozással önellátóvá váljunk, illetve minél kevesebb élelmiszert kelljen behozni, és meg tudjunk jelenni kellő mennyiségű és magas minőségű áruval a nemzetközi piacokon. 

– Munkásságát számos kitüntetéssel díjazták, ezek sorában milyen helyet foglal el a Békés Megye Agráriumáért elismerés?
– Nem a kitüntetésekért dolgozik az ember, de az különösen jó érzés, ha szűkebb pátriájában is elismerik a szakmai munkáját.

Hazánk legfiatalabb agrárprofesszora volt

Prof. Dr. Gyuricza Csaba agrármérnök, talajtani szakmérnök, egyetemi tanár, az MTA doktora, jelenleg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. 1973-ban született Gyomaendrődön, ott nőtt fel. Középiskolai tanulmányait Szentesen, a Bartha János Kertészeti Szakközépiskolában végezte, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karának hallgatója volt 1991-1996 között. 1996-ban egyszerre nyert felvételt a Gödöllői Agrártudományi Egyetem és a Bécsi Agrártudományi Egyetem nappali doktori képzésére, a két egyetemet párhuzamosan végezte el.

A doktori fokozat megszerzése után kivételes tempóban járta végig az egyetemi ranglétrát. 2015-ben a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem professzora, ezzel Magyarország legfiatalabb agrárprofesszora lett. Ugyanebben az évben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökévé nevezték ki. Irányítása alatt rendkívüli eredményeket ért el a hivatal. 2017-től a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatói teendőit látta el. 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között a Szent István Egyetem megbízott rektora volt, 2021. február 1-jével nevezték ki rektornak. Rendszeres oktatói munkáját 1996-ban kezdte, jelenleg a BSc és MSc képzés kötelező tárgyainak oktatása mellett a Növénytudományi Doktori Iskola témavezetője. Eddig mintegy 20 kutatási pályázatban vett részt, többségében témavezetőként. Tagja a Magyar Talajművelők Társaságának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában