Gázmező

2024.04.24. 09:52

Már az ötödik kutat fúrják Sarkad térségében

Megkezdődött a napokban az ötödik kút fúrása Sarkad térségében, Nyékpuszta lelőhelyen – közölte szerdán az Energiaügyi Minisztérium.

Licska Balázs

A szaktárca a Facebook-oldalán közölte, hogy a Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak le, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A négy békési aktív kútból eddig 67 millió köbméter földgázt, valamint 82 ezer köbméter kondenzátumot hoztak a felszínre.

kút, kutat, gáz, gázmező
Az ötödik kút fúrása is elindult nemrég Sarkad térségében. Fotó: DKP Visual Kft./Forrás: Energiaügyi Minisztérium/Facebook

Mint írták, az MVM Csoport előző esztendő végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást Berettyóújfalu térségében. A kitermelés itt nyáron kezdődhet meg. A nemzeti energiavállalat a két helyszínen további kutak létesítését tervezi. 

Az Energiaügyi Minisztériumban hangsúlyozták: a kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Az elmúlt fűtési szezonban a 2021/2022-eshez képest mintegy 2,2 milliárd köbméterrel fogyasztottunk kevesebb földgázt. A felhasználást egyebek mellett csökkentheti az energiahatékonyság javítása és a földhő hasznosításának fokozása is. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban, energiaátmenetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!