Békéscsaba

2023.02.18. 09:52

Lackfi János érdemelte ki az idei Bárka-díjat – galériával

Megtartották a hagyományos Ünnepi Bárka-estet pénteken a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Pátkai Ervin termében. A szokásoknak megfelelően ezúttal is az eseményen adták át a Bárka-díjat, amelyet Lackfi János író, költő, műfordító vehetett át. A Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere által felajánlott különdíjat Vöröskéry Dóra érdemelte ki.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Kiss Zoltán

Dr. Elek Tibor főszerkesztő elöljáróban elmondta, ebben az évben rendhagyó helyszínen tartották meg az eseményt, hiszen a programjaiknak otthont adó Jókai színház március végéig zárva tart.

– Rendhagyó, hozzánk mégis közel álló helyszínről van szó, hiszen a Munkácsy múzeummal évtizedek óta szoros a szakmai kapcsolatunk – fogalmazott dr. Elek Tibor, majd hozzátette, az ünnepi esemény lehetőséget adott az idén 31. évfolyamába lépett Bárka folyóirat tavalyi munkájának összegzésére is. Hangsúlyozta, a Bárka nem csak egy nyomtatott folyóirat, nem csak egy online kulturális-művészeti irodalmi portál, hanem egy szellemi műhely is rendezvényekkel, találkozókkal, könyvbemutatókkal.

– A koronavírus-járványt követően tavaly már meg tudtuk tartani programjainkat – folytatta a gondolatot dr. Elek Tibor.

Az Ünnepi Bárka-estet január 24-én rendezték a Jókai színházban, február 7-én a Békéscsabai Jókai Színház Művész Kávéházában Nagy Koppány Zsolt hármas könyvbemutatóját szervezték meg. Február 21-én a Magyar Széppróza Napja alkalmából Békés megyei írók prózafesztiválját tartották. Március 28-án Bék Timur Gérecz Attila-díjas költő volt a vendégük. Április 25-én Grecsó Krisztián Valami népi című könyvének bemutatóját tartották a Sík Ferenc Kamaraszínházban, a szerzővel Kiss László beszélgetett.

Május 5-én Baricz Gergő és zenekara látogatott el hozzájuk, és többek között Szálinger Balázs, Muszka Sándor, Bék Timur és Marcsák Gergely megzenésített verseit adták elő. Május 16-án az Alkotó-társak sorozatban Hartay Csabát és Takács Vilmost látták vendégül.

Júniusban ismét megtarthatták a könyvhétzáró irodalmi délutánt. Első őszi rendezvényüket a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében rendezték szeptemberben 16-én. Szeptember 19-én Banner Zoltán 90. és Elek Tibor 60. születésnapját kettős könyvbemutatóval ünnepelte a Bárka. Október 17-én Szakács István Péter írói estjét hívták életre Békéscsabán, a Művész kávéházban. November 28-án Egressy Zoltán József Attila-díjas író látogatott el hozzájuk legújabb könyveivel. December 12-én nagy sikerű karácsonyi felolvasóesttel zárta a Körös Irodalmi Társaság a 2022-es évet a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában.

A pénteki est számos kulturális csemegét is tartogatott az érdeklődőknek.

Egyrészt bemutatták a Bárka tavalyi számait, saját versét, verseit olvasta fel Banner Zoltán, Péter Erika, Farkas Wellmann Éva és a program díszvendége, Lackfi János. Kiss Ottó a meséjét olvasta, míg Kiss László részleteket egyik, a Bárkában megjelent novellájából.

A Temesvárról érkezett Cári Tibor, napjaink egyik legkeresettebb színházi zeneszerzője saját szerzeményeit játszotta a termet egyébként teljesen megtöltő közönségnek. A Bárka szerkesztői, Kiss László, Szil Ágnes, Gyarmati Gabriella és Farkas Wellmann Éva is értékelte a tavalyi esztendőt. Gyarmati Gabriella azt a meglepetéskiállítást is bemutatta, amit a múzeum az est tiszteletére rendezett.

A különdíjat Vöröskéry Dóra író érdemelte ki.

Ezt díjátadások követték. Az idei Bárka-díjat hazánk egyik legismertebb kortárs írója-költője, Lackfi János vehette át Varga Tamástól, Békéscsaba alpolgármesteréről és dr. Elek Tibortól.

A Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere által biztosított különdíjat pedig a megyeszékhelyi születésű, sokáig ott élt, és családja révén a városhoz ma is ezer ezer szállal kötődő Vöröskéry Dóra író érdemelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában