Békéscsaba

2023.07.28. 13:07

Harsonazene töltötte meg az Evangélikus Nagytemplomot – galériával

Kirobbanó sikert aratott a VIII. Békéscsabai Harsonás Napok zárókoncertje. Az Evangélikus Nagytemplomban csütörtökön este tartott hangversenyen a közönség ráadásszámot is követelt a fellépőktől. A bő egyórás koncerten a 24 harsonás a reneszánsztól a kortárs darabokig sorakoztatott darabokat a kiváló akusztikájú templomot megtöltő zenebarátok előtt.

Szegfű Katalin

A harsonások zárókoncertjén a táborban elsajátított darabokat adtak elő.

Fotó: Szegfű Katalin

A nyári továbbképző táborban hat harsonaművész: Angyal János, Brindás Barnabás, dr. Kalmár Zoltán, Pap Gábor, Sztranyák Dávid és Sztán Attila kezei alatt 18 harsonás növendék formálódott. A Szűcs Csaba gordonkaművész-tanár által megálmodott táborba az egész országból érkeznek harsonások, akik a napok nagyobbik részében a hangszeres próbákon kívül légző-gyakorlatokon vettek részt és egy hangszerkészítő előadása is színesítette a programjukat – mondta el lapunknak az egyik főszervező, dr. Kalmár Zoltán, a Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola harsonatanára.

A zárókoncerten a táborban elsajátított darabokat adtak elő: Mozart és Bartók Béla jelentette a klasszikusokat, míg a legkülönlegesebb darab egy amerikai zeneszerzőnő, Caroline Show 2013-ban zenei Purlitzer-díj nyert Partita című műve, annak harsonás átirata volt, melynek tolmácsolásában az összes harsonaművész-tanár és növendék közreműködött. Az átiratot a kurzus művészeti vezetője, a gyulai születésű, Junior Príma-díjas Sztán Attila készítette. Még további két különlegességet tartogatott a hangverseny. Egyrészt Faragó Dániel erre az alkalomra írt darabját, melyet a helyszínen hallgatott meg a fiatal zeneszerző és köszönt meg az előadóknak, másrészt egy olyan norvég zeneszerző által írt, de a gregorián dallamokat megidéző zenemű átirata is elhangzott, amelyen csellóművészek működtek közre. 

Az éppen ezekben a napokban zajló VII. Békéscsabai Cselló- és Kamarazenei Kurzus művésztanárai és a harsonások közös fellépését szintén kedvelte a közönség, melytől egy Ennio Morricone filmzene feldolgozással köszöntek el a harsonások. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában