Zeneiskola

2023.07.22. 09:48

Harsonások randevúznak Békéscsabán, immár nyolcadszor

Július 21-e és 27-e között zajlik a VIII. Harsonás Napok a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Gyemendi Réka

Idén húszan vesznek részt a kurzuson, ennyien fognak majd egyszerre játszani a csütörtöki zárókoncerten.

Fotó: Für Henrik

 A kurzuson minden évben zeneművészeti szakgimnáziumok, felsőoktatási intézmények harsona szakos hallgatói, illetve meghívás alapján alapfokú zeneiskolai képzésben résztvevő diákok vehetnek részt. A tábor július 27-én 19 órakor egy nagyszabású koncerttel zárul a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban.

A kurzus művészeti vezetője Sztán Attila Junior Prima-díjas harsonaművész, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, az In Medias Brass művésze, az Egressy Béni Református Szakgimnázium tanára. Elhangzott, a mesterkurzus tematikájában megjelenik mind az egyéni képzés, mind pedig a kamarazenélés. 

Sztán Attila ismertette, a tábor reggel közös befújással és hangképzéssel kezdődik, délelőtt pedig egyéni foglalkozásokat tartanak a jelentkezőknek, tehát a zenészek szólóban játszanak nekik. Ebéd után közös foglalkozással, kamarazenével folytatódik a program. Ez azt jelenti, hogy a négy harsonás felállástól kezdve a nyolc fős felálláson keresztül a teljes létszámig együtt zenélnek. Idén húszan vesznek részt a kurzuson, ennyien fognak majd egyszerre játszani a csütörtöki zárókoncerten. 

Templomi koncert révén főként szakrális művek csendülnek majd fel, de persze a filmzene és a könnyedebb műfajok sem állnak távol tőlünk. Igyekszünk mindenki igényét kielégíteni, tehát a szóló előadástól kezdve a kórusművek átiratain és filmzenéken keresztül egészen a kortárs zenéig kalauzoljuk majd a közönségünket fogalmazott a művészeti vezető.

A kurzus végeztével a résztvevők oklevelet is kapnak, amely igazolja, hogy teljesítették a 30 órás aktív mesterkurzust. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában