Mentorprogram

2024.05.01. 06:28

Andrássy Business School: e-buszokba gyárt speciális ülést a diákok virtuális cége

Egy virtuális, elektromos autóbuszokhoz való alkatrészeket gyártó és forgalmazó céget alapítottak a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium azon tanulói, akik az elmúlt hónapokban részt vettek az Andrássy Business School elnevezésű közgazdasági mentorprogramban. A kft.-t a fiatalok szerdán mutatták be a békéscsabai középiskolában, az idei projekt záróeseményén.

Licska Balázs

Szabó László, az Andrássy igazgatója elmondta, hogy azokat a diákokat célozták meg az Andrássy Business School mentorprogrammal, akik érdeklődnek a gazdasági ismeretek, a közgazdaságtan iránt. A programot a 2018/2019-es tanévben álmodták meg Kása István Zoltánnal, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatójával közösen, úgy vélték ugyanis, hogy egy klasszikus gimnáziumnak is fontos nyitnia a gazdasági élet szereplői iránt.

Szabó László, az Andrássy gimnázium igazgatója
Fotó: Licska Balázs

Díjat is nyertek a mentorprogram révén

Hangsúlyozta: az Andrássy Business School révén a középiskola elnyerte a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért elismerést is a Pénzügyminisztériumtól 2020-ban. Eleinte gazdasági jellegű előadások voltak, majd elindult a mentorprogram, a mostani tanévben immár második alkalommal. Most négy mentor – Kása István Zoltán mellett Dorma Péter, Fülöp Csaba és Klaukó Ákos – foglalkozott a fiatalokkal, akik munkacsoportokban egy virtuális céget hoztak létre.

Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója /Fotó: Licska Balázs/

Egy vállalat működését modellezték

Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elvándorlás mértékének csökkentését is célozza a program, hiszen az Andrássy Business School keretében betekintést nyújtanak a gazdasági élet mindennapjaiba, jelzik a fiatalok számára, hogy itt is el lehet érni a vágyakat, példaként hozta fel, hogy ő egy 500 embert foglalkoztató céget irányít. A projekt során a diákokkal egy általuk megálmodott vállalat működését modellezték. 

E-buszokba gyártanak és forgalmaznak alkatrészt

A mentorprogramban résztvevő, abba motivációs levéllel jelentkező 11. és 12. évfolyamos diákok egy virtuális céget alapítottak E-Motion Kft. néven. Az elképzelt vállalkozás mondhatni ügyvezetője, Viczián Marcell mutatta be a céget, kiemelve: a nevével ellentétben az érzelmekhez nincs köze. Olyan, elektromos autóbuszokba való különleges ülést gyártanak és forgalmaznak, amely azzal és akkor termel áramot és tölti az akkumulátort, amikor az utasok ráülnek.

Viczián Marcell mutatta be a fiatalok által megálmodott céget

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában