Kurzus

2023.07.28. 11:05

Zenés áhítat a csabai református templomban csellómuzsikával – galériával

Az ezekben a napokban a megyeszékhelyen zajló VII. Békéscsabai Cselló- és Kamarazenei Kurzus növendékei tanáraikkal zenés áhítaton játszottak csütörtökön este. A református templomban tartott zenei, egyben vallási eseményen Marti Mikós lelkész hirdette az igét az újszövetségben olvasható, a végső idők jeleit felsoroló igeversek alapján.

Szegfű Katalin

Csellóra írt vagy átírt zeneszámok között amerikai dallamok, spirituálék is elhangoztak.

Fotó: Szegfű Katalin

A lelkipásztor arra irányította hallgatósága figyelmét, hogy ezt a 2000 évvel ezelőtti figyelmeztetést olvasva a keresztény embereknek nem a félelem és az aggódás a dolga, hanem az imádkozás, és hogy reménységgel tekintsenek a jövőre. Hiszen az idők végén Jézus Krisztus visszaérkezik és megfékezi a gonosz erőket – mondta el Marti Miklós.

A zenés áhítat során az egyes darabokat Pető Áron gordonkaművész-tanár konferálta. Csellóra írt vagy átírt zeneszámok között amerikai dallamok, spirituálék is elhangoztak, továbbá a kortárs Ráduly Emil egyházi zeneszerző egyik etűdje, valamint Pető Áron saját szerzeménye is. Zömében kamarazenei darabok voltak hallhatók, de a nyitódarabban Domokos Izabella szólót játszott. További fellépők: Hajdú Réka, Juhász Edit, Kutas Mária Anna, Lisztes Berta, Pető Áron, Ujházi Gyöngyi, míg ütőhangszereken Vida Áron működött közre. 

A kurzuson Békéscsabáról indult, immár gordonkaművészeti felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok, valamint általános- és középiskolás korú hangszeres növendékek vettek rész. Napjaikat hangszeres próbák és interaktív zenei ismeretterjesztő foglalkozások is színesítették – mondta el hírportálunknak Juhász Edit, a Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola csellótanára, aki a hetedik éve megtartott kurzus egy fő szervezője.

Korábban maga is pallérozta tudását a Békéscsabai Cselló- és Kamarazenei Kurzuson Hajdú Réka, aki immár gordonkaművész-tanár hallgatóként vett részt rajta. Amint hírportálunknak elmondta, a héten megtanult darabokkal léptek fel ezen az áhítaton, amely a második koncertjük volt, hiszen kedden a Békés Megyei Könyvtár udvarán népszerű dallamokkal álltak a közönség elé

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában