Összefoglaló

2024.01.24. 20:55

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. január 24.

A szerda sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről írtunk 2024. január 24-én.

Beol.hu

Ismét elhoztuk a legfontosabb híreket

Eredményes lehet Békéscsaba a fejlesztésekért folytatott küzdelemben – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepség apropóján látogatott Békéscsabára, és több témában nyilatkozott a helyi sajtónak. Beszélt a magyar kultúráról, a Munkácsy Negyedről, a Modern Városok Programról, a várható beruházásokról és a közelgő választásokról is.

Megkezdődött Novák Katalin köztársasági elnök Békés vármegyei látogatásának hivatalos programja szerdán reggel Gyulán. Nyitóakkordként ünnepélyes zászlófelvonást tartottak a gyulai vár előtti téren, majd az államfő találkozott Czene Ferenc helyi solymásszal, illetve Novák Katalin maga is reptetett sólymot.

Az ökumenikus imahét békéscsabai rendezvényeinek sorából kiemelkedik a kedd esti alkalom, melynek során az Evangélikus Kistemplomban három püspök szólt a megjelent, népes számú hívekhez. Az istentiszteleten az evangélikus, a katolikus és a baptista gyülekezeti énekkarok összevont kórusa is fellépett.

Hadikórházként is működött az épület – ez is kiderült a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, amelyben kedden a városvédő és városszépítő egyesület tagjai tettek látogatást.

Éppen két éve tért vissza nevelőegyesületéhez Varga Adrienn egykori olimpikon tornásznő, aki az akkor gyermeket váró Mitykó Bianka Szabina edzői munkáját vette át a Torna Club Békéscsabánál. Az 1998-ban Szentpéterváron ugrásban Európa-bajnokságot nyerő klasszis szerepvállalása a napokban véget ért és innentől az általa 10 éve alapított egyesületére, a Szabad Torna SE-re fókuszál.

Hálózati megbízott készített ügynökjelentést Cseh Tamás énekesről, aki 1983. december 20-án, a békéscsabai Gyopár Ifjúsági Klub meghívására adott itt műsort. A titkosügynök a jelentést 1984. január 19-én adta le, és erről a BM III/III-5. osztályt tájékoztatták. Mindez az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalán, egy friss anyagban olvasható.

Priskinné Fekete Adrien aranykoszorús kozmetikusmester volt a vendégünk. A szakembert arról faggattuk, hogyan alkalmazkodik a bőrünk a hideghez, milyen téli bőrápolási tippeket ajánl. Szó esett a fűtés miatti száraz, benti levegő ellensúylozásáról és a kiszáradt ajkak, kezek megfelelő gondozásáról is. Priskinné Fekete Adriennel Nagy Szilvia beszélgetett.

Vármegyejárása keretében Békésbe érkezett Novák Katalin köztársasági elnök, aki szerdán délelőtt vármegyei vezetőkkel találkozott és egyeztetett velük a térséget és az itt élőket érintő legfontosabb kérdésekről. A vármegye nevében dr. Takács Árpád főispán, Gyula városa nevében dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte Novák Katalint a gyulai vár lovagtermében tartott megbeszélésen.

Az országban egyedülállóként, az elmúlt tíz évben harmadik alkalommal érdemelte ki a kulturális szakma legmagasabb intézményi elismerését, a Közművelődési Minőség Díjat a Csabagyöngye Kulturális Központ – ismertette Szente Béla.

Novák Katalin köztársaság elnök a hadsereg főparancsnokaként Böröndi Gábortól, a honvéd vezérkar főnökétől, valamint Tajti Norberttől, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójától tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség helyzetéről és a Magyarország biztonságát érintő kérdésekről a „kihelyezett” Sándor-palota keretében, a gyulai várban szerdán délelőtt.

A rendőrséghez fordult az ország feljelentője, Tényi István a Vig Mórhoz vándorolt Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban – értesült a Magyar Nemzet. Tényi sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző cégtől az Amnesty-vezér sok száz milliós számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára, amit több részletben, készpénzben fel is vettek.

Hadikórházként is működött az épület – ez is kiderült a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, amelyben kedden a városvédő és városszépítő egyesület tagjai tettek látogatást.

Az országban egyedülállóként, az elmúlt tíz évben harmadik alkalommal érdemelte ki a kulturális szakma legmagasabb intézményi elismerését, a Közművelődési Minőség Díjat a Csabagyöngye Kulturális Központ – ismertette Szente Béla.

Vármegyejárása részeként Novák Katalin szerdán délután látogatást tett a gyulai Erkel Ferenc Emlékházában, ahol rendhagyó zeneórán vett részt a zeneszerzőről elnevezett művészeti iskola diákjaival, illetve a világhírű énekesnővel, Miklósa Erikával és Batta András professzorral a régi iskolai tanteremben.

Világra jöttek január 24-én, hajnalban, az első idei cigája bárányok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sóstói állattartó telepén. Egy ötéves anyajuh két szép, egészséges utódnak adott életet.

Novák Katalin köztársasági elnök szerdai gyulai programja részeként felkereste a várban működő kovácsműhelyt, sőt maga is bekapcsolódott a munkába, kipróbálta a fújtatót, szívet kovácsolt, illetve a szerencsepatkókba beleütötte gyermekei neveit.

Minősített Könyvtár Címet érdemelt ki a Békés Megyei Könyvtár. Az elismerést a napokban, a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen, Pannonhalmán vette át Juhász Zoltán igazgató, illetve dr. Bacsa Vendel jegyző Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkártól, valamint Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkártól.

Sajtóreggelit tartottak a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén szerdán. Elhangzott: a műhely sikeres, aktív, eseménydús évet zárt tavaly. A felső tagozatosok Fiatal Tehetség Programja (FIT) hetven főt számlál, a Középiskolás Program (KP) százhúsz diákot fog össze, a Fiatal Tehetségek Klubjában pedig hetven diák kezdi meg idén az évet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában