Kazinczy

2024.01.24. 14:14

Hadikórházként is működött a világháború idején a békéscsabai iskola

Hadikórházként is működött az épület – ez is kiderült a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, amelyben kedden a városvédő és városszépítő egyesület tagjai tettek látogatást.

Licska Balázs

A városvédő és városszépítő egyesület tagjainak Kmetykó János és Bujdosó Éva beszélt az intézményről. Fotó: Licska Balázs

Bujdosó Éva igazgató – aki általános iskolásként szintén ebbe az intézménybe, az akkori 2. Számú Általános Iskolába járt – elmondta, hogy ötszáznál is többen tanulnak a suliban, évfolyamonként három osztályra vannak berendezkedve. Az immár több mint százéves régi rész mellé épült új, háromemeletes szárnyat 1981. szeptember 1-jén adták át, amikor összevonták a 2-es és a 7-es sulit. A 2010-es évek elején zajlott egy jelentős, több mint félmilliárd forintos felújítás, ekkor vonták össze a 2-est és 10-est, ekkor vette fel az intézmény Kazinczy Ferenc nevét. Az iskola hatalmas, egyszerre négy testnevelésóra tartására alkalmas tornateremmel rendelkezik.

Az intézmény régi, több mint százéves szárnyát Ádám Gusztáv tervezte, aki községi mérnökként ténykedett Sztraka Ernő városi mérnök mellett a településen. Az elődnek tekinthető intézmény a Baross utcában volt, de azt az épületet kinőtték, annyi gyerek volt, ezért döntöttek úgy a vezetők, hogy az akkori Okos, ma Irányi utcában egy 12 tantermes iskolát építenek. Eleinte külön bejáraton mehettek be a fiúk és a lányok – ismertette Kmetykó János építész, aki az intézmény 2010-es felújítását irányította. Hozzátette, az épület iskolának készült, viszont az első világháború alatt hadikórházként is működött. 

Az 80-as évek elején, amikor új szárny épült a régi mellé, tornaterem szintén készült. Az élvonalbeli kézilabdás lányok pedig itt játszották a találkozóikat addig, amíg nem adták át a Gyulai úton a városi sportcsarnokot. A szakember beszélt a 2010-es korszerűsítésről is, amely több elemből tevődött össze. Azt, hogy ez mekkora munka volt, az jelzi, hogy az intézmény 5800 négyzetméteres, vagyis alapterülete nagyjából száz kétszobás lakásnak felel meg.

Az akadálymentesítés jegyében öt rámpát építettek, illetve liftet is beépítettek, az külön kihívás volt, hogy a felvonót hol helyezzék el, végül a régi és az új szárny között találtak helyet neki. A régi szárny kiváló adottságokkal rendelkezik, így ott nem volt szükség energetikai korszerűsítésre, az újnál viszont annál inkább, ott szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, új fűtési rendszert építettek ki. A régi résznél a tetőszerkezetet javították, valamint minden burkolatot felújítottak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában