Állambiztonsági jelentés

2024.01.24. 09:39

Beépített ügynök jelentett 40 éve Cseh Tamás csabai útjáról

Hálózati megbízott készített ügynökjelentést Cseh Tamás énekesről, aki 1983. december 20-án, a békéscsabai Gyopár Ifjúsági Klub meghívására adott itt műsort. A titkosügynök a jelentést 1984. január 19-én adta le, és erről a BM III/III-5. osztályt tájékoztatták. Mindez az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalán, egy friss anyagban olvasható.

Nyemcsok László

40 éve készült el az ügynöki jelentés Cseh Tamás békéscsabai útjáról Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára/Cseh Tamás Archívum

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára rendszeresen közöl frissen feltárt vagy valamiért érdekes állambiztonsági jelentéseket. Ezekből képet kaphatunk arról, hogyan működött a rendszer.

A most közreadott jelentésben szerepel, hogy az énekes ittjártakor ellátogatott a békéscsabai Jókai színházba is, ahol a hálózat előtt addig ismeretlen művészekkel beszélgetett. A hálózati megbízott közvetett forrásból szerzett tudomást arról, hogy Cseh Tamás tájékoztatta a színészeket, hogy átszervezték az „állástalan diplomások segélyező bizottságát”, mert nem érték el céljukat. Helyette értelmiségi klubot alakítottak, melynek rendeltetése ugyanaz maradt, ami volt, de tevékenységüket legálisan szeretnék folytatni. Cseh arról is beszélt, hogy a cél érdekében legaktívabban tevékenykedik Wahorn András író, Berényi Géza író, Nagy Bandó András színművész és ő.

Cseh Tamás az éjszakát is Békéscsabán töltötte egy középiskolai tanárnő lakásán, itt Cseh tiszteletére népes társaság jött össze, nők és férfiak, köztük olyan személyek is, akik látókörünkben vannak, ellenőrizzük a tevékenységüket, többek között K. Mária, a már említett gyopár klub vezetője, Z. Péter operatív nyilvántartásban szereplő békéscsabai lakos és J. László disszidens, aki éppen látogatóban tartózkodott idehaza az USA-ból – állt a III/III-as ügyosztálynak küldött anyagban. Folytatták: a hálózati megbízottnak erről is közvetett forrásból van tudomása, az információ szerint Cseh Tamás itt arról beszélt a jelenlévőknek, hogy ö az előadott dalainak mondanivalóját a mai életből és szociográfiai anyagokból meríti. Saját műfaját politikus zenének nevezi, ő még a kezdeti beatkorszak lázadója és az is marad, de a mai kritikusok nem értik, és nem is fogják megérteni őt. Kifejezte örömét, hogy Békés megyében élénk irodalmi és művészeti tevékenység folyik, és hogy jó kapcsolatuk van a békéscsabaiaknak nehezen elérhető írókkal és művészekkel.

Több kérdést tettek fel a jelenlévők J. László disszidensnek az amerikai életformáról, ő a kérdésekre csalódottan nyilatkozott. Elmondta, kiábrándult Amerikából, ezért most Kanadában él. Az intézkedések között az szerepelt, hogy az információkat ellenőrzik, a beszélgetéseken jelenlévő személyeket azonosítják, pontosítják, a BM III/III-5. osztályát tájékoztatják.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának megjegyzése: a jelentésben találhatók pontatlanságok.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában