Novák Katalin Békésben

2024.01.24. 12:33

Bemutatták a vármegyét Novák Katalinnak – galériával

Vármegyejárása keretében Békésbe érkezett Novák Katalin köztársasági elnök, aki szerdán délelőtt vármegyei vezetőkkel találkozott és egyeztetett velük a térséget és az itt élőket érintő legfontosabb kérdésekről. A vármegye nevében dr. Takács Árpád főispán, Gyula városa nevében dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte Novák Katalint a gyulai vár lovagtermében tartott megbeszélésen.

Papp Gábor

Találkozó a gyulai vár lovagtermében.

Mint megírtuk, a köztársasági elnök ünnepélyes zászfelvonással és sólyomreptetéssel kezdte a napját majd a gyulai vár lovagtermében vármegyei vezetőkkel: dr. Takács Árpáddal, Békés vármegye főispánjával, Zalai Mihállyal, a vármegyei önkormányzat elnökével, dr. Görgényi Ernővel, Gyula polgármesterével, Erdős Norbert, Herczeg Tamás és dr. Kovács József országgyűlési képviselőkkel találkozott szerdán délelőtt Novák Katalin.

Dr. Takács Árpád főispán elmondta, hogy bár a vármegye az ország szélén, de az Isten tenyerén található – utóbbi gondolatot a köztársasági elnök külön fel is jegyezte.

A vezetők ismertették a vármegye agráriumának főbb jellemzőit, szóltak a termőföldekről, az öntözés helyzetéről, a különböző kitörési pontokról, s hogy milyen fejlesztésekben gondolkodnak. Külön kitértek az infrastrukturális beruházásokra, az M44-es fejlesztésére, az M47-es kialakításának tervére, a Lőkösháza-Budapest vasútvonal korszerűsítésének jelentőségére. A jelenlévők bemutatták a vármegye történelmét, hagyományainkat, a foglalkoztatási helyzetet, illetve annak kapcsán a kitörési, előrelépési pontokat, valamint az oktatásról, a felsőoktatás helyzetéről, a mérnökképzésről, az egészségügyről, a nemzetiségek értékteremtő tevékenységéről egyaránt beszéltek.

Az államfő érdeklődött a turisztikai lehetőségekről, amelynek kapcsán kiemelt szó esett Gyuláról, mint a térség idegenforgalmi zászlóshajójáról. Valamennyi választókerületi elnök elmondta a saját térségének jellemzőit, problémáit, kitörési lehetőségeit. Összefoglalták az elmúlt években a Magyar Falu Programban, a Modern Városok Programban, illetve a TOP Programban elért eredményeket.

Ahogy említettük külön szó esett a M47-es kérdésköréről, a feldolgozó ipar fejlesztéséről, a felnőttoktatásban, illetve a szakképzésben, a mezőgazdaságban, az iparfejlesztésben, a békéscsabai repülőtér további korszerűsítésében rejlő lehetőségekről, mint kitörési pontokról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában