A természet csodái

2024.01.24. 15:43

Ellési szezon: iker kosbárányok születtek Kardoskúton

Világra jöttek január 24-én, hajnalban, az első idei cigája bárányok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sóstói állattartó telepén. Egy ötéves anyajuh két szép, egészséges utódnak adott életet.

Csete Ilona

A kis iker bárányok

Fotó: Lengyel György

Az igazgatóság kezelésében tartott, őshonos juhállomány reményeink szerint idén is szépen gyarapodik majd, ugyanis az ősz folyamán (szeptembertől október utolsó dekádjáig) 250 cigája és 110 racka juh volt háremben. Előbbi fajtából hét, utóbbiból pedig három háremet alakítottunk ki, melyekben minden 30-40 nőivarú egyedre jutott egy tenyészkos. A kosok a pároztatás végéig ugyanabban a háremben maradtak – számoltak be a nemzeti park munkatársai a Körös Maros Nemzeti Park honlapján.

Az anyajuh és ikrei Fotó: Lengyel György

 

A cigáják ellési időszaka általában február első hetében kezdődik és március közepéig tart. Az ikerellések gyakoriak, arányuk eléri a 30-40 százalékot. Időnként hármas ikrek is világra jönnek. A bárányok kétnapos korukban chippel ellátott krotáliát kapnak. Az ellést követően az anyjukkal együtt egyedi fogadtatóba kerülnek, ahol 3-5 napot töltenek el. Ezt követően elkülönített istállórészekben falkákat alakítunk ki, melyek általában 40 anyából és azok szaporulatából állnak. A bárányok három hetes koruktól már gazdasági abrakot és jó minőségű lucernaszénát is kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában