Hírszemle

2023.05.16. 14:20

Olvassa el, mi minden történt Békéscsabán!

Egy csokorba gyűjtöttük a legfrissebb információkat a megyeszékhelyről.

Gy.R.

Forrás: Shutterstock

Húszéves falfirkát távolítottak el a csabai fiatalok
A Patrióta Békéscsaba Egyesület közösségi oldalán osztotta meg, hogy a közelmúltban megtisztították egy békéscsabai lakóház oldalát a falfirkáról. Arra hívták fel a figyelmüket a lakók, hogy a Lencsési lakótelepen már húsz éve éktelenkedik egy nagy méretű falfirka az egyik épület oldalán. Az egyesület több békéscsabai vállalkozó támogatásával, segítségével tisztította meg a közelmúltban az érintett lakóház oldalát.

A zsidó vezetők holokauszt idején betöltött szerepéről szólt a csabai előadás 
Milyen szerepük volt a zsidó tanácsok vezetőinek a magyarországi holokauszt idején, volt-e választási lehetőségük? – ezt a kérdést feszegeti Tanácstalanság című könyvében Veszprémy László Bernát, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) online tudományos folyóirata, a Corvinák főszerkesztője. A kötetet hétfőn mutatták be az MCC békéscsabai, Andrássy úti képzési központjában. A szerzővel Kiss László, a gyulai Erkel Ferenc gimnázium magyar-történelem szakos tanára, a Bárka folyóirat szerkesztője beszélgetett.

Újra az Ádámokat és Évákat ünnepelték a Jókaiban 
Hétfőn újra megrendezték az Ádámok és Évák Ünnepségét a Békéscsabai Jókai Színházban. Januártól több mint négy hónapon keresztül próbált közel száz diák, az őket támogató pedagógusok és a Jókai Színház színészei, hogy végül bemutassák Az ember tragédiájának részleteit. Tege Antal rendező ismertette, az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű programsorozatot tizenhárom évvel ezelőtt a Szolnoki Szigligeti Színház indította el, a Békéscsabai Jókai Színház pedig már rögtön, abban az évben át is vette a kezdeményezést.

Hétszázezer forintot adományoztak a békéscsabai szülészetnek
Hétfőn Szőke Tamás, a békéscsabai Szőke és Társai Kft. cégvezetője érkezett az adománnyal a Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórházába. A gasztronómiai élelmiszer-nagykereskedelemben meghatározó cég vezetője a felajánlást dr. Becsei László főigazgató-főorvosnak, dr. Zsilák János főorvosnak, a békéscsabai tagkórház orvosigazgatójának, dr. Szeberényi Zsoltnak, a szülészet-nőgyógyászati osztályt vezető főorvosnak és Tóth Szilviának, az osztály főnővérének adta át.

Nagyobb volt a baj, mint gondolták: megmentették az idős férfi életét
Helyesen mérlegelte a panaszokat a mentésirányító, így sikerült megmenteni egy idős, Békésben élő férfi életét. Egy nő hetven év körüli férje régi, de erősödő panaszai miatt kérte az Országos Mentőszolgálat segítséget Békés vármegyében szombaton, az 1830-as egységes ügyeleti telefonszámon. Bár a bejelentő csak az ügyeletet szerette volna kihívni, a panaszokat mérlegelve a mentésirányító azonnal mentőt indított, valamint riasztotta az OMSZ közelben levő ügyeleti szolgálatát is. Az ügyeleti egység a riasztástól számított hatodik percben helyszínre ért, megkezdte az addigra kritikus állapotba került beteg emelt szintű ellátását, amihez két percen belül a mentőegység is csatlakozott. A férfit végül stabil állapotban szállították kórházba.

Három autó karambolozott a csabai piacnál
Három személyautó karambolozott hétfőn Békéscsabán, a Szabó Dezső és az Illésházi utcák kereszteződésében, a piacnál. A kocsikban egyedül utazó sofőrök nem sérültek meg, de a járgányok forgalmi akadályt jelentettek az arra közlekedőknek. A helyi hivatásos tűzoltók az autókat és az útburkolatot átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak – ismertették a katasztrófavédelemnél.

Karbantartási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz a Thurzó utcában
Szintbe emelik az aknafedlapokat a közútkezelő szakemberei Békéscsabán, a Thurzó utcában. A május 19-ig, péntekig tartó munkálatok ideje alatt a Thurzó utca Bajza utcai csatlakozása ideiglenesen nem használható. A Thurzó utca Bajza utca és Deák utca közötti szakasza zsákutcává válik, csak a Deák utca felől közelíthető meg – ismertették a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél.

Szegedi egyetemisták tanulmányozták a csabai turizmust
A Szegedi Tudományegyetem első és második évfolyamos, turizmus-vendéglátás szakos hallgatói szakmai tanulmányúton jártak a minap Békéscsabán tanáruk, dr. Glózik Klára vezetésével – ismertette Opauszki Zoltán, a város turizmusért felelős tanácsnoka, a helyi turisztikai egyesület elnöke Facebook oldalán. Kotroczó Henriettával, a békéscsabai Tourinform-iroda vezetőjével közösen bemutatták a diákok számára a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, mint helyi TDM szervezet, valamint a Tourinform-iroda működését. Az előadáson túl Szalay Ágnes történész, a Munkácsy Emlékház munkatársa mutatta be a Munkácsy Negyed intézményeit, a belváros nevezetességeit a fiataloknak, akik az emlékházban tárlatvezetésen is részt vettek.

Oroszországi fesztiválon lépett fel  Johnny Moonlight

Első magyarként lépett fel a Road to Yalta elnevezésű oroszországi zenei fesztiválon a közelmúltban a békéscsabai Johnny Moonlight, vagyis Háló Zsolt. Az előadó a helyi szinten nagyon népszerű Nyikita Visockij-jal közösen énekelt a verseny döntőjében.  A megmérettetést a Kremlben rendezték, az elődöntő annak egyik óriási tanácstermében zajlott, a finálé pedig ugyancsak a Kremlben, de már annak több ezer néző befogadására alkalmas nagy színházi termében. Zsolt az elődöntőben egy orosz dalt énekelt magyarul. A fordítást megkapta előre, de még alakított rajta, hogy a ritmus megfelelő legyen. A Békés vármegyei énekes bekerült a fináléba, ahol viszont már ugyanezt a dalt duettben adták elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában