Road to Yalta

2023.05.12. 11:11

Moszkvában énekelt a Békés vármegyei előadó, Johnny Moonlight - videóval

Első magyarként lépett fel a Road to Yalta elnevezésű oroszországi zenei fesztiválon a Békés vármegyei Johnny Moonlight, vagyis Háló Zsolt. Az előadó a helyi szinten nagyon népszerű Nyikita Visockij-jal közösen énekelt a verseny döntőjében.

P. G.

Nyikita Visocki és Johnny Moonlight

Néhány évvel ezelőtt, még a háború előtt az interneten fedeztem fel a versenyt, és jelentkeztem a programra. Bár bíztam benne, de akkor nem kerültem be – fogalmazott az előadó lapunknak. – Azután néhány hónapja kaptam egy emailt, amiben megkérdezték, hogy érdekel-e még a lehetőség. A háborús helyzet miatt elég sokat töprengtem, de mivel nagyon régen szerettem volna eljutni Moszkvába, ezért úgy döntöttem, hogy belevágok. Az utazást és szállást a szervezők finanszírozták, ami megkönnyítette a helyzetet. A fesztiválon pedig több nemzet vett részt a szerbektől az olaszokig, a dalok pedig a hősiességet, a bajtársiasságot állították középpontba.

 

A megmérettetést a Kremlben rendezték, az elődöntő annak egyik óriási tanácstermében zajlott, a finálé pedig ugyancsak a Kremlben, de már annak több ezer néző befogadására alkalmas nagy színházi termében.

Zsolt az elődöntőben egy orosz dalt énekelt magyarul. A fordítást megkapta előre, de még alakított rajta, hogy a ritmus megfelelő legyen. A Békés vármegyei énekes bekerült a fináléba, ahol viszont már ugyanezt a dalt duettben adták elő a helyi szinten nagyon népszerű Nyikita Visockij-jal, aki Vlagyimir Szemjonovics Visockij szovjet-orosz színész fia. A zenei aláfestést egy komplett zenekar biztosította. 

 

– Bár kiemelkedő helyezést nem sikerült elérnünk, számos kedvező visszajelzést kaptam, és nagyon hasznosnak tartom a megmérettetésen való részvételt – tette hozzá.

Johnny Moonlight elmondta, Moszkva nagyon jó benyomást tett rá, a város tiszta és rendezett, sok építkezést, beruházást látott, az utak hat-nyolcsávosak. Turistával ellenben vélhetően a kialakult helyzet miatt nem igazán találkoztak, a fiatalok a metrókon ugyanakkor a legkorszerűbb kütyüket nyomogatták. Az előadó egy négycsillagos hotelban kapott szállást, ahonnan kiváló kilátás nyílott a városra. Az ellátás is jó volt, kontinentális ételeket ettek, de mindig valami sajátosat is belecsempésztek. Ami érdekes, hogy az ismert események miatt Coca-Cola nincs az orosz fővárosban, ellenben van saját kólájuk.

A várost is igyekezett megismerni, felkeresett például helyi piacokat. Kérdésünkre elmondta, a háborúnak igazán nincs nyoma, nem látszik az embereken sem. A szervezőkkel Zsolt – aki éveket élt az Egyesült Államokban – angolul beszélt, illetve tolmács is segítette őket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában