Békéscsaba

2023.05.15. 20:05

Újra az Ádámokat és Évákat ünnepelték a Jókaiban - galériával

Idén újra megrendezték az Ádámok és Évák Ünnepségét a Békéscsabai Jókai Színházban, hétfőn. Januártól több mint négy hónapon keresztül próbált közel száz diák, az őket támogató pedagógusok és a Jókai Színház színészei, hogy végül bemutassák Az ember tragédiájának részleteit.

Gyemendi Réka

Több mint négy hónapig készültek a diákok a produkcióra

Fotó: Bencsik Ádám

Tege Antal rendező ismertette, az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű programsorozatot tizenhárom évvel ezelőtt a Szolnoki Szigligeti Színház indította el, a Békéscsabai Jókai Színház pedig már rögtön, abban az évben át is vette a kezdeményezést. Az elmúlt három évben a járvány miatt nem tartották meg az eseményt, így idén a jubileumi, tizedik ünnepséget rendezték meg a teátrumban. 

Tege Antal elmondta, a program lényege, hogy a színház megszólítja a város, a megye középiskoláit és arra kéri fel őket, hogy egy 8-10 perces jelenetet állítsanak össze a diákok a színpadon. Ahogy eddig is, idén is a Jókai Színház biztosított mentort, egy színész vagy rendező kollégát, aki havonta egyszer találkozott velük és segített abban, hogy színházi keretek közé illesszék az adott jelenetet. A felkészülést egy egész napos próba zárta vasárnap a hétfői bemutató előtt.

A rendező kiemelte, minden évben más a feladat, mindig más témát kell feldolgozniuk a résztvevőknek, idén pedig Madách Imre: Ember Tragédiája című művéből kellett egy jelenetet előadniuk.

Az előadásokat minden évben zsűri értékeli, ezúttal is kiosztották többek között a Legjobb előadás, a Legjobb rendezés, a Legjobb női- és férfi főszereplő, illetve mellékszereplő díját is. Az előző évekkel ellentétben most két, internetes médiához kapcsolódó díjat is átadtak a legjobbaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában