Hallgassa élőben!

Átadták az év embere és az év sportolója díjakat

Ünnepélyes keretek között adták át a Békés Megyei Hírlap által életre hívott év sportolója és év embere szavazás díjait hétfőn délután Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ nagytermében.

A szép számú érdeklődő – köztük számos neves közéleti személyiség, képviselők, polgármesterek – előtt megrendezett ünnepségen előbb Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Siklósi István, Mezőberény polgármestere mondott beszédet.

Ezután a díjátadó gála jövő évi házigazdája, Békés polgármestere, Izsó Gábor invitálta a 2014-es rendezvényre a jelenlévőket, illetve Blaskovits Péter, a megyei kormányhivatal főigazgatója osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Érdekesség, hogy az év embere szavazáson hármas szarvasi siker született. Az év embere címet dr. Bakos János érdemelte ki, a második helyen dr. Váradi László végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szenes János „állhatott fel”.

A Békés Megyei Hírlap és lapunk olvasói dr. Bakos Jánost, a szarvasi HAKI volt tudományos kutatóját választották az Év emberének. A nyugdíjasként is aktív szakember napjainkban is ellátogat első és egyetlen munkahelyére. Tudását, tapasztalatait megosztja a fiatalabb generációval. Otthonában feleségével kertészkedik és hobbijának él, méhészkedik. S hogy miként választ magának egy „vizes” szakma mellé szúrós szenvedélyt valaki, beszélgetésünkből ez is kiderül.

Dr. Bakos János

– Nyugdíjazása, 1990 óta sem pihen, tevékeny ember, alkalmanként ellátogat volt munkahelyére. Gazdag szakmai múltjának, ismertségének, szakmai elismertségének köszönheti a sok szavazatot. Miként fogadta, hogy a nagy nyilvánosság Önt választotta 2012-ben az Év emberének Békés megyében?
– Megtiszteltetésnek éreztem már azt is, hogy bekerülhettem abba a körbe, ahol félszáz ember életútját ismertették meg a lap újságírói az olvasókkal, az internet használóival. Amikor értesültem a szép eredményről, én ezt úgy éltem meg, amivel kiteljesedett egy életmű. Az én pályafutásom. Hálásan köszönök minden szavazatot és őszintén köszönöm feleségemnek a sok támogatást, segítséget (a mindennapok tennivalói mellett sokat adminisztrált nekem a doktori értekezésem elkészülésekor, a cikkek írásakor, a tudományos előadásaim készítésekor), ami nélkül, egyedül nem lettem volna képes egy tartalmas és eredményes életpálya bejárására. A munkatársaimra is hálás szívvel gondolok helyben, Békés megyében és az ország számos pontján. Amikor megtudták, hogy lehet szavazni, sokan visszajeleztek, biztosítottak támogatásukról.

– Említette, a megérdemelt, pihenésre szánt években is aktívan dolgozott kutatóként. Miben számítottak Önre?
– Egy ideig alkalmazott a szarvasi intézet kutatóként, szaktanácsadó voltam, megbízásokat kaptam. A laboratóriumi feladatok mellett az élő állatokkal, halakkal foglalkoztam sokat, a nemesített pontyoknak ugyanis a haltermelésben kell bizonyítaniuk. Így szoros maradt a kapcsolatom a haltermelőkkel, a tógazdaságokkal. Régről jól ismertek, várták a javaslataimat, a tanácsaimat. Kiterjedt ismertségre többek között a Haltenyésztők Ország Szövetségén belül a pontytenyésztő tagozat tenyésztésvezetőként tettem szert. Munka volt bőven, de eltelt az idő, napjainkban már csendesebben élek.

– Az Ön nevéhez fűződik a hazai pontyfajták génbankjának létrehozása. Ezzel foglalkozik még?
– Szívügyem volt és az is maradt. A génbankban a keresztezések alapjául szolgáló eredeti pontyfajtákat őrzik. A génbank létrehozásának első lépéseként a különböző fajták összehasonlítására kidolgoztam egy módszert. Lényege az volt, hogy azonos környezetben vizsgáltuk a Biharugráról, Hortobágyról, Nagyatádról és más területekről származó pontyokat.  Kereszteztük a fajtákat azért, hogy az így kapott hibridek jobb tulajdonságokkal rendelkezzenek. Sok tekintetben beigazolódott az elképzelésem. Már javában nyugdíjas voltam, amikor Horvátországból jelzés érkezett a dél-szláv háborúk után, hogy három pontyfajtájuk anyaállománya tönkrement. Ezeket kérésükre a génbankból mi szaporítottuk, azután elszállították Horvátországba, ahol később az ivarérett pontyok közül magam válogattam ki a továbbtenyésztésre alkalmas egyedeket. Valójában nyugdíjasként a génbank kapcsolt még össze engem az intézeti munkával.

– Hogyan és miért váltott a halakról a méhekre?
– Nem volt ez váltás! Békéscsabai gyerekként, még édesapám ismertetett meg a méhészkedés fortélyaival, nagyon megkedveltem. Az egyetemi évek végén úgy döntöttem, gondoskodok arról, hogy legyenek saját méhcsaládjaim. Manapság húsz van. Ez éppen elég arra, hogy annyi munkát adjanak nekem, amit még fáradtság nélkül el tudok végezni otthon.

– Igaz a hír, hogy halkutatóként nem horgászik?
– Valóban, amíg tanultam a szakmát, fiatalként szerettem horgászni. Később már csak jó kapcsolatom volt a horgászokkal, a szövetségekkel.


Dr. Váradi László szívügye a tudományos ismeretterjesztés, a kutatás

Dr. Váradi László

Dr. Váradi László húsz éven át irányította a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetet. Munkájának köszönhetően Szarvas nevét a világ számos pontján megismerték. Négy évtizedet töltött a kutatói pályán. Arra a legbüszkébb, hogy ennek a kis országnak ezt a kis ágazatát, a halászatot sikerült nemzetközi szinten is elismertté tennie. A HAKI hozzájárult a fejlődő világ élelmezési problémáinak orvoslásához, az ottani termelői szféra fejlődéséhez. Lapunk Év embere szavazásán a második legtöbb szavazatot ő kapta.

—Többen voltunk a Hét embere rovatban Szarvasról. Olyasmivel foglalkozunk mindannyian, amire sokan odafigyelnek. Mindazok, akikről olvastak a Hírlap olvasói, lehettek volna ennek a szavazásnak a díjazottjai —nyilatkozta dr. Váradi László, aki nyugdíjasként is nagyon aktív. Vallja, élete, szakmai munkássága alig változott nyugdíjba vonulása óta.

— A szakmám mindennapos elfoglaltságot ad, több projektben dolgozom. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagjaként képviselem a halászati kutatást — sorolta teendőit. Megtudtuk, a Magyarországon több mint 100 éves Halászat című lapnak ő a főszerkesztője.

—Mindig kiemelten foglalkoztam a tudományos ismeretterjesztéssel. Szívügyem volt, hogy a kutatásaink eredményeiről a nagyobb nyilvánosság is megtudjon részleteket — mondta a szakember, aki a napokban ismét utazik, Dél-Kelet-Ázsiába szólítja a munkája.

Szenes János lételeme a tanítás, de gyerekkora óta vonzza a színház is

Szenes János

A legnagyobb öröm számomra, hogy Szarvas az itt élők összefogásának köszönhetően a dobogó mindhárom helyét elhódította. Óriási megtiszteltetés, hogy két, általam nagyra becsült, a nagyvilágban is elismert, köztiszteletben álló nagyszerű ember társaságában szerepelhetek — nyilatkozta Szenes János, aki vezeti a Körös Televízió Nap-mint Nap című közéleti adását.

Ott van a Szarvasi 7 hetilap, amelyet fiával, Ivánnal jegyeznek 1995 óta. Szenes János húszévesen vetette papírra az első rímeket, s azóta folyamatosan ír. Több kötete jelent meg magánkiadásban, jó néhány verse pedig különböző antológiákban és folyóiratokban is napvilágot látott. Eredetileg tanárember. A költészet mellett a színház a másik gyerekkori szerelme, ezt is édesapjtól örökölte.

— Gyerekkoromtól izgalmat tartogat számomra a színház világa. Az utóbbi esztendőből erre jó példa a 24 órás versfesztivál, vagy a már több helyen nagy sikerrel játszott Karády darab. Újabb produkciók létrehozásán dolgozom. Van még egy kis szépirodalmi kalandozás olykor a regényírás terén.

Civilként a Magyarország közepe hagyományokat próbálom ápolni minden lehetséges eszközzel a Szarvasi Történelmi Emlékút Alapítvány keretében. Mivel szinte gyerekkoromtól lételemem a tanítás (legyen az gyermek, vagy felnőttképzés) szívesen tartok romológiai, honismereti, helytörténeti előadásokat Szarvasról, Békés-megyéről vagy éppen a történelmi Magyarország jeles helyeiről.

Az év embere választás legjobbjai

Postai szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Váradi László
3. Kovács Péter
4. Szenes János
5. L. Papp Zsigmondné
6. Dr. Gyurosovics József
7. Glózik Klára
8. Hégely Sándor
9. Koszorús Oszkárné
10. Lovász György
11. Dr. Kovács Mihály

Beol-szavazatok
1. Dr. Bakos János
2. Dr. Kovács György Zoltán
3. Ambrus György Krisztián
4. Dr. Sonkoly Iván
5. Jegyinák János
6. Dr. Váradi László
7. Bohus Richárd
8. Ribár János
9. Világosi Zoltán
10. Dr. Kovács Mihály
11. Szenes János

A két szavazást a helyezési számokkal egyesítették, azaz az újságkivágások végeredményének helyezési számához hozzáadták az internetes szavazás eredményének helyezési számát, s akihez a legkisebb érték tartozott, ő lett az év embere.

A Békés Megyei Hírlap és kiadónk, a Népújság Kft., illetve ezek jogelődjei harminchat éve hirdették meg első alkalommal Az év sportolója szavazást.

Ezúttal is több mint hatvanan, újságírók, sportvezetők és sporttámogatók szavaztak arról, hogy kik voltak Békés megyében az év férfi és női sportolói, csapatai és edzői a 2012. évi teljesítmények alapján. Mi több, a békéscsabai önkormányzat segítségével és támogatásával az idén már tizedik alkalommal a legeredményesebb megyei utánpótláskorú versenyzőkre is szavaztak a felkértek.

A városi ifjúsági fúvószenekar játszotta el a Himnuszt, majd Nánási János, lapunk főszerkesztő-kiadóvezetője köszöntötte a vendégeket.    
Sikósi István, Mezőberény város polgármestere ünnepi beszédében megemlékezett a 2012-ben százéves évfordulóját ünneplő berényi sportról, és gratulált Békés megye legjobb sportolóinak és edzőiknek.
Blaskovits Péter, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a sport közösségformáló erejéről beszélt.    

Ezt követően Izsó Gábor, Békés város polgármestere a jövő évi rendezvény házigazdája meghívta a vendégeket a rendezvényre.   
A folytatásban átadták a díjakat, a 2012. év legeredményesebb Békés megyei sportolóit egymás után szólították, akik közül többen edzőtáborozás miatt nem tudtak eljönni a rendezvényre.

Marik Lászlóné, a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesületének elnöke a női és férfi dobogósoknak egy-egy serleget nyújtott át. 

Lapunk szavazása alapján a közönségdíjat Pocsaji Richárd, lapunk felelős szerkesztője adta át a győztes Makra Noémi tornásznak.
Ezt követően Mezőberény legeredményesebb csapatainak járó díjakat adta át Siklósi István polgármester az NB I B-s férfi kosárlabda csapatnak (edző: Tánczos Imre, Kis Sándor) és a diákolimpián szerepelt III.-IV. korcsoportos Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola leány kosárlabda csapatának (edző: Iványiné Dombi Julianna).

Zsilák Ádám, a békéscsabai Mester Klub képviseletében a legeredményesebb férfi és női, valamint utánpótláskorú sportolóknak nyújtott át egy-egy egész esztendőre szóló bérletet, amellyel minden szolgáltatást díjmentesen vehetnek igénybe a klubban.
Csendes Ferenc Békéscsabán élő festőművész egy-egy alkotását Gregor László edző és Szigeti Csaba, a Békéscsabai Polgármesteri Hivatal sportcsoportvezetője vette át.

Pocsaji Richárd ajándékot adott át Csendes Ferencnek és Zsilák Ádámnak azért a támogatásáért, amelyet évek óta nyújtanak az Év sportolója rendezvényhez felajánlásaikkal. A bensőséges hangulatú ünnepség állófogadással zárult.

Az elmúlt év legjobb sportolói

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei női sportolója: Böczögő Dorina tornász (TC Békéscsaba, edző: Petrovszki Pál), 2. Márton Anita atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC), 3. Szabó Ágnes erőemelő (Orosházi Toldi SE).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei férfi sportolója: Bohus Richárd úszó (Békéscsabai Előre ÚK, edző: Szarvas János), 2. Andó László kick-boxos (Bcs. LTP SE), 3. Baji Balázs atléta (Buda-Cash Békéscsabai AC).

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei csapata: Budapest Bank-Békéscsabai RSE NB I-es női röplabdacsapat (szakmai igazgató: Kormos Mihály), 2. Békéscsaba 1912 Előre SE NB II-es labdarúgócsapat, 3. Budapest Bank-Békéscsabai Előre NKSE NB I-es női kézilabdacsapat.

A 2012. év legeredményesebb Békés megyei edzője: Gregor László — kick-box (Békéscsabai Lakótelepi SE), 2. Kormos Mihály — röplabda (Budapest Bank-Békéscsabai RSE), 3. Petrovszki Pál — torna (TC Békéscsaba).

A 2012-es év Békés megyei leány utánpótláskorú sportolója: Bohus Réka vívó (Karácsonyi Lajos Békéscsabai Vívó Egyesület, edző: Galli Zsolt).
A 2012-es év Békés megyei fiú utánpótláskorú sportolója: Tótka Sándor kajak-kenus (Körös Kajak SE, Gyomaendrőd, edző: Kovács Gábor).

tűz
Rettegnek a kigyulladt kőbányai rémház lakói Pikó és Karácsony hajléktalanjaitól
juttatás / 9 perce
Nyerő lapot húztak a Szép-kártyával, egyre többen használják Békésben is
Mind a verseny-, mind a közszférában sokan kapnak béren kívüli juttatást a Széchenyi Pihenőkártya, Szép-kártya révén.
Gyász
"Életed úgy múlt el, mint egy pillanat. De az emléked szívünkben örökre megmarad. Szerető szíved pihen a föld alatt. Minden Érted hulló könnycsepp Nyugtassa álmodat." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk drága szerettünk BÍRÓ GÁBORNÉ szül.: Szlancsik Ilona halálának 6. évfordulóján. Szerető családod
"Az Édesanyák nem halnak meg,Csak fáradt szívük pihenni tér" Gyászhír Fájó szívvel tudatom, hogy Labát Györgyné szül: Domicza Mária kondorosi lakos 2021. október 21-én elhunyt Temetése 2021.október 27-én 13 órakor lesz a kondorosi temetőben. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló lánya
MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Vozár György agrármérnök halálának 5. évfordulóján fia Laci, menye Márti, unokái Mártika, Mónika, unokavejei Gyuri, Zsolti, dédunokái Petra, Dóra, Bálint, Dani
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnal árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csendesen. Emlékük, mint a lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben." MEGEMLÉKEZÉS Petrovszki Pál halálának 12. évfordulóján fájó szívvel emlékezik Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. SALKA LÁSZLÓ volt békéscsabai lakos 2021. október 12-én elhunyt. Emlékét szívünkben megőrizzük. Gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tyukody Nóra békéscsabai lakos hatalmas akaraterővel, hosszan tartó küzdelem után, méltósággal viselt betegség következtében elhunyt. Drága halottunkat 2021. október 26-án 10 órakor kísérjük utolsó útjára a békéscsabai Szarvasi úti katolikus temetőben. A gyászoló család
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gulyás Imréné szül. Győri Zsófia békéscsabai lakos 2021. október 19-én, 82 éves korában csendesen megpihent. Temetése szűk családi körben történik a békéscsabai Zsigmond utcai katolikus temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balog Lászlóné szül. Baji Julianna békési lakos 2021. október 19-én elhunyt. Temetése 2021. október 26-án 13 órakor lesz a békési Rózsa temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Madai Zsuzsanna (volt Körös Volán dolgozó) kaszaperi lakos 73 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. október 25-én 11 órakor lesz a kaszaperi temetőben. A gyászoló család
"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem. Uram, igaz Isten! " GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Gajda Mátyás János békéscsabai lakos 73 éves korában türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegségben vissza adta lelkét teremtőjének. Temetése 2021. október 25-én 11 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
" Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LIPCSEI IMRÉNÉ szül.: Sinkovicz Zsófia békéscsabai lakos életének 90. évében csendesen megpihent. Temetése 2021.október 22-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájdalommal tudatjuk, hogy Szilágyiné Kecskeméti Erika a Kormányhivatal dolgozója váratlanul elhunyt. Szeretett elhunytunkat 2021. október 21-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
" Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk, enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Bálint Lajos halálának 19. évfordulóján. Szerető családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Juhos Imréné szül. Győri Erzsébet békéscsabai lakos 2021. október 8-án, 80 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. október 21-én 13 órakor lesz a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
„Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér.” GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Mazán Jánosné szül. Kocziha Mária Békéscsaba, Alkotmány utcai lakos 79 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 21-én 12 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Hugyecz Andrásné szül. Botyánszki Zsófia békéscsabai lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént a békéscsabai Ligeti temetőben. A gyászoló család
" A te szíved már nem fáj, De a miénk vérzik, Mert a fájdalmat Az élők érzik." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tobai Gáborné szül. Földi Margit Rozália (Konzervgyár nyugdíjasa) békéscsabai lakos 2021. október 9-én, 73 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 18-án 12 órakor lesz a békéscsabai Vasuti temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazon rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, munkatársaknak s mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy Viczián János gerendási lakos búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Gyeraj Pál a Démász nyugdíjasa békéscsabai lakos 80 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 20-án 14 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már Istennél vagyok." GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy Lipták Mihályné szül. Andó Dorottya (Jutka) fürjesi lakos 82 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. október 19-én 10 órakor lesz a békéscsabai Tabáni temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
remény / 11 perce
Megjósolták: fehér karácsonyra számíthatunk idén
2024-es párizsi olimpia / 25 perce
Kopasz Bálint ismét a királyszámban indulna
Automatizálás / 25 perce
Önvezető hajókkal orvosolnák a fokozódó munkaerőhiányt
vívás / 28 perce
Dupla bronz Belgrádból
Gajdács Pál
labdarúgás / 56 perce
Magyar Kupa: a harminckettő közé jutásért küzd az Előre
G. P.
Kivételes lehetőség / 1 órája
Lehet licitálni Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadására