Békéscsaba

2023.05.12. 19:49

Mesefalat avattak a Lencsési Könyvtárban

Mesefalat avattak, illetve G. Pataki Mária dekoratőr festőklubja, a Padlásterápia 14. kurzusának alkotásaiból nyitottak kiállítást pénteken délután Békéscsabán, a Lencsési Könyvtárban. A tárlatot Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg.

P. G.

A festőklub alapítója, G. Pataki Mária és Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvár igazgatója köszöntötte az alkotókat

Fotó: Für Henrik

A bibliotéka vezetője elmondta, G. Pataki Mária 2018 decemberében alapította a Padlásterápia elnevezésű festőközösséget.

– Legfőbb célja az volt, hogy tapasztalatának továbbadásával, a közös alkotás és a baráti légkör megteremtésével közösséget hozzon létre – elevenítette fel az előzményeket Juhász Zoltán. 

A foglalkozásokat hatan kezdték egy valódi padláson, majd az egyre bővülő közösség a Lencsési Könyvtárban kapott helyet. Az elmúlt öt évben több mint száz alkotó vett részt valamelyik foglalkozáson, ami jól mutatja, hogy annak nagy szerepe van a közösség életében

 – tette hozzá.

Fotó: Für Henrik

Kitért arra, hogy a tavaly elhunyt dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő, a Padlásterápia egykori támogatója úgy fogalmazott, legszívesebben receptre írta volna fel G. Pataki Mária módszerét. Mint mondta, dr. Ferenczi Attila utóda, Varga Tamás önkormányzati képviselő, alpolgármester szintén támogatja a közösség működését, melynek köszönhetően díjmentesen csatlakozhatnak az alkotni vágyók a csoporthoz.

A pénteki programmal kapcsolatban kifejtette, a nap a Mesefalról szólt. 

 

Mint megtudtuk, tavaly született meg az ötlet, hogy a Lencsési Könyvár gyermekrészlegének falára mesés jeleneteket, egy-egy mesét ábrázoló képek kerüljenek.

 

– Az elképzelés idén tavasszal valósult meg, a Padlásterápia alkotói nagy lelkesedéssel fogtak az újabb küldetéshez – tette hozzá. – A mesefal jelenleg húsz képet tartalmaz, de a felső sor további négy alkotással egészül majd ki, amit külsős alkotók készítenek. Így Budapestről és Egerből is érkezik majd egy-egy kép. Juhász Zoltán szólt arról, hogy az elmúlt időszakban újabb alkotásokkal bővültek a Padlásterápia számára Lencsési Könyvárban felállított paravánok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csoport három új taggal bővült.

A könyvárigazgató részletesen szólt a mesék és az olvasás szerepéről is, illetve arról a felmérésről, amely a meseolvasás és az olvasóvá válás kapcsolatát elemezte. Eszerint 100 olyan kisgyermekből, akinek naponta mesélnek a szülei, hetvenhárom rendszeres olvasóvá, illetve akár könyvárlátogatóvá válik felnőttként. A megnyitón közreműködtek Lustyik István és gitárosai, számos a programhoz, a mesefalhoz kapcsolódó dallal örvendeztetve meg a szép számú jelenlévőt. A Micimackótól a Postás Pat főcímdalán keresztül a Vukig számos gyermeksláger csendült fel. G. Pataki Mária az eseményen bemutatta az alkotókat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában