Összefoglaló

2023.12.12. 20:54

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. december 12.

A kedd sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről írtunk 2023. december 12.-én.

Beol.hu

Forrás: beol.hu

Fitneszteremmel gyarapodott a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályának békéscsabai gyermekrészlege, amelyet a napokban mutattak be. A fejlesztés az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének 1,4 millió forintos támogatásával valósult meg.

Díjátadó gálát rendeztek a minap Szeghalmon, a művelődési központban, amelyen elismerték, köszöntötték azokat, akik tanulmányi, sport és művészeti eredményeikkel, tevékenységükkel viszik a város jó hírét határon innen és túl; valamint a felkészítőiket.

Kék lapokkal tarkított viharsarki rangadót nyert az Orosháza az NB II.-es férfi bajnokság évzáró játéknapján.

Stúdiónk vendége Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Halbolt és Vendéglő tulajdonosa volt. Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a karácsonyi időszakra esik éves halfogyasztásunk 40 százaléka, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen áron szerezhetjük be, és lesz-e elegendő. Kádi Sándorral Nyemcsok László beszélgetett.

Előbb meg akarta fojtani áldozatát, majd felgyújtotta az eszméletlen férfit az a 26 éves mezőhegyesi férfi a Békés Vármegyei Főügyészség szerint, aki ellen most aljas indokból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. A jelenleg más ügy miatt rács mögött lévő vádlott testvérének, egy 35 éves férfinak pedig bűnpártolás miatt kell felelnie.

Meggyulladt a második gyertya is a Hudák család Kéziszövő és Varróműhelyében a hétvégén. A gyönyörű szőtteskúrában Bíró Sándor református lelkész gyújtotta meg a gyertyát. A jó hangulatú eseményen Duliskovich Jolán adott elő gitárkísérettel adventi énekeket.

Alig 19 éves, és már a legsikeresebb fiatal vállalkozók között tudhatja magát, Békés vármegyét illetően legalábbis biztosan a gyomaendrődi Péteri Patrik. Az ifjú üzletember a sneakerek világában találta meg a sikerét, és ma már egyre inkább a nemzetközi piac felé evez.

Születésnapján köszöntötték Jónász Oszkár Tibornét (született: Barna Matild Ida), akihez a 90. születésnapja alkalmából Oravecz Nóra alpolgármester érkezett.

Zsadányban is megjelent a madárinfluenza – tájékoztatott kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy körülbelül 7500 példányt számláló pecsenyelúd állományban mutatták ki a magas patogenitású vírust.

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva a hideg idő beálltával pintyfélék és citromsármányok népes csapataival találkozhatunk. A több tíz, esetenként több száz egyedből álló csapatok élelem után kutatnak – tudtuk meg a nemzeti parktól.

A kevermesiek világjáró madarásza, dr. Bozó László, az év kiemelkedő szünbiológiai témájú egyetemi doktori (PhD) értekezéséről, előadásáról tett bejegyzést kutatói blogján.

Befejeződött Gyula város települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésének harmadik üteme – tájékoztatott a Gyulaváriban, a beruházás-sorozat egyik helyszínén megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Szabó Károly, a városrész önkormányzati képviselője. A közel 400 millió forintos projekt során Gyula tizenegy helyszínén valósultak meg fejlesztések.

A török Szuperliga hétfő esti mérkőzésén Faruk Koca, az Ankaragücü elnöke kiütötte Halil Umut Meler játékvezetőt azután, hogy a Rizespor a meccs 97. percében egyenlítő gólt szerzett. A Török Labdarúgó Szövetség felfüggesztette a bajnokságot.

A baloldal politikai kultúrájának része, hogy a nemzeti konzultációt támadja – közölte a Magyar Nemzettel Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Az ellenzék támadásai kapcsán a szakember leszögezte, hogy az mindig a baloldal politikai kultúrájának része.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány részére ajánlotta fel a Göndöcs Benedek-díjjal járó jutalmat dr. Nagy István agrárminiszter.

Összesen 64 ajándékcsomagot gyűjtöttek össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátottjai számára a békéscsabai, jaminai fiókkönyvtár olvasói. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete idén közel kétszáz családnak juttatja el az adományokat a tartós élelmiszer csomagok mellett.

A Baktalórántházán bemutatott Toldi-film Arany János elbeszélő költeményének cselekményvezetését követi.

Shakespeare Macbeth című tragédiáját viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. A színművet Pataki András Jászai Mari-díjas művész rendezésében láthatja a közönség, a főbb szerepekben Beszterczey Attilával, Papp Barbarával és Liszi Melindával. A darab olvasópróbáját kedden tartották a teátrum Vigadójában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában