Ügyészségi hírek

2023.12.12. 10:12

Fojtogatta, aztán felgyújtotta áldozatát a mezőhegyesi férfi

Előbb meg akarta fojtani áldozatát, majd felgyújtotta az eszméletlen férfit az a 26 éves mezőhegyesi férfi a Békés Vármegyei Főügyészség szerint, aki ellen most aljas indokból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. A jelenleg más ügy miatt rács mögött lévő vádlott testvérének, egy 35 éves férfinak pedig bűnpártolás miatt kell felelnie.

Licska Balázs

A gyilkos lelocsolta benzinnel az eszméletlen férfit, majd meggyújtotta. Az áldozat ekkor még életben volt.

Forrás: police.hu

A vádirati tényállás szerint a bűncselekmény előzménye az, hogy a sértett és egy társa korábban, 2017-ben egyszer megverte a mostani ügyben vádlottként szereplő testvérpárt. Emiatt a Battonyai Járásbíróságon társtettesként elkövetett testi sértés és annak kísérlete miatt el is ítélték őket. Később a 26 éves férfi elhatározta, hogy bosszúból megöli a sértettet, és ezt többször hangoztatta testvérének, valamint mások előtt is.

Tavaly november 2-án a sértett, egy akkor 44 éves mezőhegyesi férfi 18 óra felé érkezett meg az egyik helyi presszóba. Italozni kezdett, és az este során erősen ittas állapotba került. A vádlottak később érkeztek meg ide, és szintén inni kezdtek. Konfliktus, szóváltás nem alakult ki a felek között, sőt a 26 éves vádlott és a sértett együtt biliárdozott is. Záróra után, éjszaka is együtt távoztak a presszóból, és hazafelé indultak.

Ekkor a vádlott – felmérve a körülményeket és azt, hogy a sértettel kettesben maradtak – a korábbi elhatározásának megfelelően eldöntötte, hogy megöli a sértettet. Mezőhegyes külterületén, egy erdős területen rátámadt az ittas állapota miatt ellenállásra kevésbé képes sértettre. Legalább háromszor ököllel arcon ütötte, majd a földre kerülő sértettet több alkalommal megrúgta.

Ezt követően a vádlott a földön hanyatt fekvő sértett fölé hajolt, és fojtogatni kezdte. Miután a sértett eszméletét vesztette, a vádlott – a tettétől megrettenve – próbálta élesztgetni a mozdulatlan sértettet. Rázogatta és a mellkasát nyomkodta, ám mivel a sértett már nem mozdult, azt gondolta, hogy a sértett meghalt. Valójában a későbbi áldozat ekkor még életben volt, de életfunkciói gyengék voltak.

A 26 éves férfi ekkor felkereste otthonában a 35 éves testvérét. Elmondta neki, hogy megölte a sértettet, majd rávette arra, hogy segítsen neki a holttestet felgyújtani. Egy fél literes műanyag flakonba benzint öntöttek, majd azzal együtt visszamentek a tett színhelyére. A 35 éves férfi ellenőrizte a sértett életfunkciót, azonban a lélegzését nem észlelte, ezért testvére a magukkal vitt benzinnel lelocsolta a sértettet, majd meggyújtotta. Aztán a vádlottak hazamentek, ahol aztán az este során viselt ruháikat, cipőiket, valamint a 26 éves vádlott és a sértett mobiltelefonját is elégették az ott lévő kályhában. 

A sértett, a 44 éves mezőhegyesi férfi a helyszínen életét vesztette. Holttestét másnap reggel találták meg. Halálának oka részben a fojtogatás által előidézett gégeszűkület, következményes oxigénhiányos agykárosodás volt, amelyhez hozzájárultak az égés által kiváltott szén-monoxid-mérgezés mellett az égési sérülések is. 

Évekre rács mögé kerülhetnek

A főügyészség azt indítványozta, hogy a többszörösen büntetett előéletű, minősített emberölést megvalósító 26 éves férfit tettének beismerése esetén is ítéljék végrehajtandó fegyházbüntetésre; valamint azt, hogy a szintén többszörösen büntetett előéletű, 35 éves testvérével szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabjanak ki. A vádhatóság kezdeményezése szerint a nyomozás során felmerült több mint 2,6 millió forintos bűnügyi költséget is nekik kell majd megfizetniük. 

A 26 éves férfi jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős fogházbüntetését tölti. Testvérét, a 35 éves férfit pedig korábban a Battonyai Járásbíróságon lopás miatt három évre felfüggesztve egy év börtönbüntetésre ítélték. Mivel a mostani bűncselekményt a próbaidő ideje alatt követte el, a főügyészség indítványozta a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában