Járvány

2023.12.12. 13:28

Madárinfluenza: Zsadányban 7500 pecsenyeludat kell leölni

Zsadányban is megjelent a madárinfluenza – tájékoztatott kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy körülbelül 7500 példányt számláló pecsenyelúd állományban mutatták ki a magas patogenitású vírust.

Nyemcsok László

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A kitörés a korábban elrendelt, korlátozás alatt álló területeken kívül esik. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A Nébih kitért arra is, a Komárom-Esztergom vármegyei Mocsán egy 51 400 példányt számláló hízópulykatelepen az állattartó megemelkedett elhullást észlelt. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Az említett gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás ugyancsak mindkét esetben folyamatban van.

A Nébihnél közölték, ezek a kitörések is bizonyítják, hogy a madárinfluenza az ország bármely területén megjelenhet. Kiemelt fontossággal bír tehát a vadmadarak elleni védekezés, hiszen az új területeken leggyakrabban a vadmadarak közvetítésével jelenik meg a vírus.

Fontos tudni, hogy a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása minimalizálja a vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezés kockázatát. A fertőzés megelőzése érdekében lényeges továbbá, hogy a magas kockázatúként azonosított vármegyékben a kereskedelmi céllal tartott baromfikat zártan tartsák. Minden baromfitartó-telepen fedetten kell tárolni a takarmányt és az alomanyagot, törekedni kell a személy- és járműforgalom minimális szintre csökkentésére, valamint a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában