Fejlesztés

2023.12.12. 15:55

Korszerűsítették a belvízelvezetést tizenegy helyszínen Gyulán

Befejeződött Gyula város települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésének harmadik üteme – tájékoztatott a Gyulaváriban, a beruházás-sorozat egyik helyszínén megtartott keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Szabó Károly, a városrész önkormányzati képviselője. A közel 400 millió forintos projekt során Gyula tizenegy helyszínén valósultak meg fejlesztések.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő és Szabó Károly mutatta be a projekt jelentőségét

Fotó: Für Henrik

A több mint 397 millió forintos, 100 százalékos intenzitású támogatás segítségével befejeződött projektnek köszönhetően régi csapadékvíz-, illetve belvízelvezetéssel kapcsolatos problémákat sikerült megoldanunk – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, tizenegy helyszínen, a város különböző részein valósítottak meg fejlesztéseket, elavult rendszereket újítottak meg, illetve új rendszereket is kiépítettek. Ennek kapcsán kiemelte, a beruházások belvárosi, lakótelepi, kertvárosi és városszéli területeket egyaránt érintettek. 

A projekt során megépült 1384,9 méter zárt csatorna víznyelőkkel, 1193 méter földmedrű nyílt árok átereszekkel, 486,8 méter burkolt medrű nyílt árok átereszekkel és 212 méter új útburkolat a Popovits Jusztin utca és Esze Tamás utcában. 

A projekt során a Tessedik utca, a Bem utca, az Esze Tamás utca, a Veress Endre utca, a Varsándi utca, a Popovits Jusztin utca, a városi körtöltés melletti árok Eminescu utca és Újülés utca közötti szakaszának, a Sport utca és a Gelvácsi 9 csatorna közötti szakasz, a Temesvári út – Kassai és Pozsonyi utca közötti szakasza – és a Brassói utca – Pozsonyi és Orsovai utca közötti szakasza közötti, a Paradicsomi lakótelep – Lahner György utca, Nagysándor József utca – közötti része és Bárdos-tó csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése valósult meg.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy korábban két alkalommal nyertek támogatást a most befejeződött projekthez hasonlóan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére, és már tervezik a negyedik ütemet. 

Szabó Károly önkormányzati képviselő kiemelte, Gyulavári egyike volt a fejlesztéssel érintett 11 helyszínnek, és ott is régi problémák oldódtak meg a munkálatok eredményeként. A részletekről kifejtette, Sport utca és a Gelvácsi 9 csatorna közötti szakasz csapadékvíz-elvezetése készült el. Mint elmondta, a Gelvácsi-csatorna a befogadója több Gyulavári területén található csapadékvíz-elvezető árkoknak. A befogadó árok szikkasztóként funkcionált, de mivel nem volt megfelelő a fenékszintje és az átereszek szintje, a víz nem tudott kellőképpen elfolyni. A kertek végén lévő árokban sokszor megállt a víz, ami kiváló élőhelyül szolgálva a szúnyogoknak, békáknak, a pangó víz a parlagfű elburjánzását is okozta, sok kellemetlenséget okozva az ott lakóknak. A beruházás során Gyulaváriban 426 méter nyílt árok épült átereszekkel a Sport utca és a Gelvácsi 9 csatorna között.

Külön engedélyezési eljárást kellett lefolytatni, mert magántulajdonú erdőterületen halad át a csatorna, és ki kellett vonni a fás területet a művelési ágból. Az árok biztosítja a Sport utcai és Malom utcai csatorna tehermentesítését, amelyek nagy eső esetén gyakran kiöntöttek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!