Beol podcast

2023.10.08. 09:58

Csaba múltja-podcast: betegség miatt elmaradt az akasztás

Társkereső-hirdetések, galamb- és görénylövészet, vagy egy akasztás elnapolása: ilyen témájú cikkek is megjelentek 1920 környékén Békéscsaba akkori napilapjában. Az újság betekintést nyújt a Trianon utáni közhangulatba komikusnak tűnő, ám annál valóságosabb írásaival. Helytörténeti magazinunk második adásában a legérdekesebb cikkeket hozta el Ugrai Gábor, bemutatva előtörténetüket. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökével, történelemtanárral Gyemendi Réka beszélgetett.

Gyemendi Réka

Ugrai Gábor

A Körösvidék nevű újság  Békéscsabán megjelenő napilap volt. Először akkor publikálták, amikor a román hadsereg kivonult a városból, rögtön ennek másnapján, 1920 nyarán, ekkor még nem Békéscsaba, hanem Gyula volt a megyeszékhely. Ugrai Gábor felhívta a figyelmet, hogy a kiadvány az interneten is elérhető és érdemes fellapozni, hiszen rengeteg dolog kiderül belőle az akkori városi életről. A történelemtanár most a legérdekesebb cikkeket válogatta össze, melyekből – ahogy fogalmaz –, elsőre úgy tűnhet, hogy egy nagyon vidám, boldog város voltunk, azonban ez távol áll a valóságtól. Hiszen Trianont követően, egy nemzeti tragédia után jártunk, és az, ami mai szemmel viccesnek tűnik, abban a korban megszokott, természetes volt. 

Még egy érdekessége az újságnak a neve: Független Keresztény Politikai Napilap. A tanítványok ilyenkor mindig arra gondolnak, ez biztosan egy keresztény újság, azonos tartalommal. Ne felejtsük el, hogy a Horthy-korszakban vagyunk, amikor a keresztény szó azt jelentette, hogy nem zsidó. Sajnos az első lapszámokban nagyon éles zsidóellenes kirohanások is szerepelnek, ami később szerencsére megszűnik fogalmazott. 

A beszélgetés során nem ezeket, hanem a vidámabb hangvételű cikkeket mutatta be a hallgatóknak. Például azt, amelyben valaki nősülni szándékozik és olyan ara jelentkezését várja, akivel hat héten belül egybekelhetnének és aki egymillió koronáig finanszírozna egy ipari vállalkozást. Szó volt még a vasutakon elvárt illemszabályokról, vagy arról, mit is lőtt a város polgármesetere száz évvel ezelőtt. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában