Beol podcast

2023.08.26. 10:18

Nem kell rettegni a pókoktól, nem bántanak: vendégünk Boldog Gusztáv

Stúdiónk vendége Boldog Gusztáv békéscsabai természetvédelmi szakember volt. Beszélgetésünk apropóját több dolog is adta. Békéscsabáról számos helyről érkezett észrevétel, hogy a lakásokban megszaporodtak az ijesztően nagy pókok, valamint a csótányok vagy ahhoz hasonló rovarok. Ezzel kapcsolatban elmondta, megnézte a beküldött fotókat, és semmi különöset nem látott rajtuk.

Nyemcsok László

Boldog Gusztáv

– A pókok velünk élnek, ha kedvező életfeltételeket, biztonságos menedéket találnak, megtelepszenek a lakásokban is. Nem kell rettegni tőlük, nem bántanak, nem támadnak az emberre – hangsúlyozta Boldog Gusztáv. – Ugyanakkor hasznot hajtanak, eltüntetik például a kidobott dinnyehéjról a muslicákat, összeszedik a legyeket, szúnyogokat. Akit mégis zavarnak, a legjobb módszer a takarítás, és ki kell tessékelni őket az udvarra, az utcára. Ugyanez a helyzet a poloskákkal, csótányokkal, egyéb rovarokkal, ők is a kedvező életfeltételeket keresik, a búvóhelyeiket kell megtalálni, az táplálékforrásaikat megszüntetni.

A természetvédelmi szakember kitért az örvös galambok lakott helyekre betelepedésének okairól, miként az egerek, békákra is. Utóbbiak közül elsősorban a leveli és a zöld varangy megy be a lakásokba, ha lehetősége van rá, például az ajtónyílásokon keresztül, falakon bemászva. Ők is hasznosak, megfogják a gilisztát, a lóbogarat.

Boldog Gusztáv szólt arról, több nyári táborban is beszélt a gyermekeknek a természetvédelemről, az állatfajok, növények megőrzésének fontosságáról, bár szerinte sok esetben a felnőttek fejében kellene először rendet rakni. Abból semmi jó nem származik, ha felborul az egyensúly, ha egyes rovarokat, bogarakat, kétéltűeket csak azért kipusztítunk, mert nem tetszenek.

A szakember szólt arról is, szerinte Dévaványán miként fordulhatott elő, hogy egy fészekaljban parlagisas-fiókák mellett egy egerészölyv-fiókát is találtak.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában