Városi közgyűlés

2022.11.10. 13:26

Tárgyalnak a békéscsabai posták helyzetéről

Tárgyalást kezdeményezett az önkormányzat a Magyar Posta Zrt.-vel a hat békéscsabai posta november 12-től tervezett ideiglenes szüneteltetésével kapcsolatban – hangzott el a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. Békéscsabán emiatt nem lesznek elbocsátások. Szó volt arról is, hogy kiegyensúlyozott a város idei költségvetése, a vártnál több adóbevétel folyhat be.

Licska Balázs [email protected]

Csaknem harminc napirendi pontot tárgyalt a városi közgyűlés. A képen Szarvas Péter, dr. Bacsa Vendel és Nagy Ferenc

Fotó: Bencsik Ádám

Mint megírtuk, energiatakarékossági és hatékonysági okok miatt ideiglenesen több kispostát bezárnak Magyarországon.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) a csütörtöki közgyűlésen elmondta, hogy Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) előkészítését követően a minap a Parlamentben egyeztettek dr. Fónagy János államtitkárral a Magyar Posta Zrt. bejelentését követően, miszerint a megnőtt költségek miatt november 12-től a kilencből hat csabai posta – a vasútállomási, a jaminai, a Lencsési és a Kazinczy-lakótelepi, a mezőmegyeri és a gerlai – bezár ideiglenesen. Jelezték: ez a döntés érzékenyen érinti a csabaiakat, készek egyeztetni arról, hogy a döntést milyen feltételek mellett lehetne felfüggeszteni, felvázoltak több lehetőséget. A mezőmegyeri és gerlai postán napi 30-40 tranzakció történik, a többi bezárásra ítéltben napi 300 körüli.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: a Magyar Posta Zrt. vezetésének célszerű lett volna előzetesen egyeztetnie a döntés előtt az önkormányzattal. Hangsúlyozta: Békéscsabán nem lesznek emiatt elbocsátások, a tervek szerint a kis postákról a központiba irányítanák át a szakembereket. A mostani álláspont az, hogy a cég nem működtet mobil postát városokban, csak falvakban. 

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) elmondta, írtak levelet a Magyar Posta Zrt. vezetésének, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szankciók miatt kell visszalépnie a cégnek is, és hogy a szolgáltatás színvonalán nem esik csorba, hiszen plusz ablakokat nyitnak a többi helyen. Szerinte az a csabaiak érdeke, hogy a kis posták is nyitva maradhassanak. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint komoly teher hárulhat a három megmaradó postára – a központira, valamint a Csaba Centerben és a Tescóban lévőkre –, ha a többin most zajló ezer ügyet is abban a háromban intézik majd. Szente Béla (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy Gerlán a posta bezárásával a készpénz-felvétel lehetősége is megszűnik, Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) szerint pedig megérdemelnek a 14-15 ezres városrészek postát, ha a falvakban is van szolgáltatás.

Szó volt a város pénzügyi helyzetéről is. Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke elmondta: a körülmények ellenére – sőt annak dacára is, hogy az elmúlt időszakban megemelkedtek az energiaköltségek – megnyugtató a helyzet az első háromnegyed év vonatkozásában. Ha folytatódnak a tendenciák, akkor a vártnál is több adóbevétel folyhat be idén. Ismertette, hogy a város idén kétszer kapott állami támogatást, mindkétszer 318 millió forintot.

Horváth László és Szente Béla képviselők

A jövőre vonatkozóan fontos lesz a takarékoskodás, az, hogy ne költsék el a meglévő tartalékokat – hangsúlyozta dr. Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba), aki szerint a globális folyamatok ide is begyűrűznek. Azokban az országokban, amelyek közel vannak az ukrán-orosz háborúhoz, 20 százalék körüli az infláció. Folyamatosan nézni kell, hogy miként állnak a számok, a költségek, és egyeztetni kell a kormánnyal, mert a helyzet nélküle nem oldható meg.

Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, a tervezett bevételek 103 százaléka, a kiadásoknak pedig a 75 százaléka teljesült az első kilenc hónapban. A fejlesztési forrásokat energiamegtakarítást eredményező beruházásokra kell költeni. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint lényeges, hogy mennek a nagy és a kis, közvetlen lakókörnyezetet érintő fejlesztések, hogy nem volt szükség hitel felvételére, hogy önként vállalt feladatokra is 1 milliárd forintot tud idén költeni a város a kötelezők ellátása mellett.

Beruházásokról is beszéltek

Megvan az építési engedély az Andrássy Gyula gimnáziumban a tornacsarnok építésére, a kiviteli tervek is hamarosan elkészülhetnek, folyamatosak az egyeztetések a város, az intézmény és a tervező között – ismertette Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) kérdésére. A tényleges építésre nem rendelkezik a város forrással, de hangsúlyozták a kormánynak, hogy kiemelt jelentőségű a fejlesztés, bíznak a támogatásban.

Felújítanák a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatát, illetve más munkák is lennének az intézményben. Lefolytatták ebben az ügyben a közbeszerzési eljárást, a legkedvezőbb ajánlatot a békéscsabai Átrimex Kft. adta nettó 124 millió forinttal. A városvezető elmondta: nem rendelkezik az önkormányzat forrással, de beadták az igényt, jelezték a beruházás fontosságát a kormány számára, hiszen ez is a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában