Tündérszépek 2020

2019.08.07. 13:55

Bárkiről lehet szép és esztétikus fotókat készíteni

Felkeltette kíváncsiságodat a nemrégiben elindított Tündérszépek szépségverseny, de számos kérdés kavarog a fejedben és kicsit bizonytalan vagy, hogy jelentkezz-e? Ha igennel válaszoltál, akkor van egy jó hírünk: cikkünk pont neked készült. A Tündérszépek fotózása kapcsán Imre Györggyel, a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu fotósával beszélgettünk és hasznos tippeket, információkat osztunk meg veled. Ne habozz, jelentkezz, hogy részt vehess egy életre szóló kalandban!

Horváth Dóra

– Az okostelefonok és a mindentudó fotós alkalmazások korában gyakorlatilag bárki profi fotósnak érezheti magát. De mégis mitől lesz profi egy fotózás?

– A szaktudás mellett kiemelkedően fontos, hogy olyan stúdióban tudjunk dolgozni, ahol speciális lámpákat, vakukat, szélgépet és plusz kiegészítőket is használhatunk a munka során. A portfólió fotózásnak idén is Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium Iparművészeti Tagozata ad otthont, ahol minden körülmény adott a profi munkához. Ezek mellett a fotózást követő utómunkában is meglátszódik a különbség egy profi és egy amatőr között.

– Néhányan esetleg azért nem mernek belevágni ebbe az életre szóló kalandba, mert nem tipikus modell alkattal vannak megáldva. Mit tanácsolsz nekik?

– Nem kell megijedni, hiszen bárkiről lehet nagyon szép és esztétikus fotókat készíteni. A lényeg, hogy az alkatához illő legelőnyösebb ruhákat hozza el magával a fotózásra és a számára legmegfelelőbb pózokban készüljenek a képek. A ruhák terén a jelentkezőnek saját magának kell azt éreznie, hogy mi áll jól neki, a beállításoknál viszont természetesen én segítem majd.

– Számít, hogy a modell szemüveges?

– Egyáltalán nem indul hendikeppel az, aki szemüveget visel, sőt könnyen meglehet, hogy pont ez adja majd a képek különlegességét. Egy jó szemüveg karakteresebbé teheti az arcot és esetleges negatívum helyett pont hogy pozitívumot tudunk belőle kihozni. Egyébként pedig nem kötelező viselni a fotózás során, aki nem annyira ragaszkodik a szemüvegéhez, az természetesen leveheti.

– Nagyon divatos manapság a tetoválás és a piercing. A kivarrt és testékszerekkel díszített versenyzőket érheti hátrány?

– Régebben nem nagyon szerették a fotósok, de mára ez megváltozott, manapság már mindkettő teljesen elfogadott. Véleményem szerint egy szép és esztétikus tetoválás még hozzá is adhat a képekhez. Ha megnézzük az előző széria versenyzőit, látható, hogy csak elvétve akadt olyan lány, akinek ne lett volna tetoválása. Egy szó mint száz, nyugodtan lehet jelentkezni, mert egyáltalán nem jelent hátrányt.

– Magassarkú mizéria: szinte minden profi fotón magassarkút visel a modell. Mennyire fontos? Mi van, ha a jelentkező nem gyakorlott a viselésében?

– A magassarkú fontos, hiszen optikailag meghosszabbítja az egész lábat és kiemeli a testalkatot. Ezek mellett szebb tartást biztosít, a modell kisebb eséllyel lesz görnyedt, így nekem is könnyebb dolgom van, hiszen nem kell őt figyelmeztetnem arra, hogy húzza ki magát. Mivel a Tündérszépek fotózásán egy helyben kell állni és nem kell járkálni, gyakorlatilag nem számít, hogy a modell mennyire mozog otthonosan a magas sarkakon.

– Mivel a jelentkezőket már 16 éves kortól várjuk, sokan talán életkorukból és tapasztalatlanságukból adódóan félnek a fotózás körüli felhajtástól. Mivel tudod őket és természetesen a szülőket megnyugtatni?

– Kiskorúak esetén nemcsak hogy ott lehet a fotózáson a szülő, hanem külön ragaszkodok ahhoz, hogy végig jelen legyen. Ezáltal sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát a fiatal modell, és a szülő is megnyugszik, hogy nem kényszerítünk rá semmi olyat a gyermekére, ami esetleg zavarba hozhatná.

– Mivel nem gyakorlott modelleket castingolunk a Tündérszépekre, így nem is várható el a jelentkezőktől, hogy profi módon pózoljanak. Hogyan tudnak mégis készülni a fotózásra?

– Az internet világában elég sok olyan platform van, ahonnan bátran lehet ötletet meríteni, egy-egy pózt akár otthon be is lehet gyakorolni. Az Instagram és Pinterest számtalan ihletet tud adni, de egy híresebb modell Facebook-oldalának követése is szolgálhat jó alapanyaggal. Természetesen a fotózáson nem lesznek magukra hagyva a jelentkezők és segíteni fogjuk őket, hogy mindenki a saját adottságaihoz mérten legyen beállítva és a képeken a legelőnyösebb oldalát mutathassa.

– A fotózáson 13 különböző beállításban készíted majd el a portfólióját a zsűri által kiválasztott 30 legszebb Békés megyei jelentkezőnek. Milyen outfitekkel készüljenek a lányok?

– Mindenképpen hozzák magukkal az említett magassarkú cipőt, egy elegánsabb és egy sportosabb ruha-összeállítást, valamint egy bikinit. Ismételten hangsúlyozom, hogy az alakjukhoz legmegfelelőbbel, legelőnyösebbel készüljenek. Lehetőleg mellőzzék a túlzottan tarka és a kockás mintájú ruhákat, ne látszódjanak nagy feliratok és márkanevek, mivel ez nem egy termékbemutató, hanem szépségverseny.

– A ruhákon kívül igen fontos még a smink és a frizura. Hogyan számoljanak a Tündérszép-jelentkezők, a helyszínen lesz lehetőség a szépítkezésre?

– Mivel ez egy verseny, minden versenyzőre ugyanannyi időt szánunk, emiatt kiemelten fontos, hogy a lányok úgy tervezzék az előkészületeket (fodrász, kozmetikus), hogy a fotózás során már csak igazításra legyen szükség. Ez az ő érdekük is, hiszen saját maguktól vennék el az időt a sminkeléssel és a frizurakészítéssel.

– A retusálás az egyik elengedhetetlen része a portfólió összeállításának. Egyedi igényeket figyelembe veszel a munka során?

– Nem vékonyítok derekat, nem kisebbítek orrot. A képek alap retust kapnak, amely nem azt jelenti, hogy teljesen elváltoztatjuk a modellt és például új bőrtónust adunk neki. Csupán a kisebb hibákat javítom, a bőrhibák lekerülnek, de mértékkel, hiszen a természetes szépségekre vagyunk kíváncsiak.

Ne habozz, küldd el a jelentkezésed

hogy részt vehess egy életre szóló kalandban!

A verseny a megyei válogatókkal veszi kezdetét, ezt követően kerül majd sor a regionális fordulókra, illetve a központi döntőre. A megyei és regionális előválogatókból a szakmai zsűri által kiválasztott 3 versenyző, illetve a szavazók által legmagasabb értékelést kapott versenyző jut tovább a döntőbe. Végül zsűri választja majd ki a szépségkirálynőt és két udvarhölgyét, illetve az olvasók is megszavazhatják a szerintük legszebb lányt.

Érdemes jelentkezni, hiszen a felkészítőtábor és a televíziós döntő mellett vásárlási utalványok, mobiltelefonok, egzotikus utazások várnak a legszebbekre.

Kapcsolódó tartalmak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában