-4°

Denevérek százait mentették meg a napokban

Több száz rőt koraidenevért mentettek meg az elmúlt időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Békés megyében. Az állat élőhelyei évről évre csökkennek, ezért van egyre nagyobb szükség a szakemberek segítségére.

— A denevérek többsége azért keveredett emberi környezetbe, mert természetes élőhelyei fokozatosan visszaszorultak — tudtuk meg Boldog Gusztávtól. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője lapunknak elmondta, egyes fajok a megyéből elvonulnak telelni a bihari barlangokba, de akadnak olyan denevérek, amelyek Békésben igyekeznek átvészelni a hideg évszakot. Ilyen a rőt koraidenevér is, amelynek példányai faodvakba, még nem szigetelt panelházak zugaiba, lapos tetejű házak tetőrészére húzódnak vissza.

— A kertészeti munkák részeként ebben az időszakban — amikor nincs lomb — sok helyen kivágják az odvas fákat. Egy-egy ilyen odúba több tucat denevér is lehet, gyakran egy-egy teljes kolónia is ott alszik téli álmot. Tudni kell, hogy ezek a denevérek ilyenkor hibernálnak, testhőmérsékletüket lecsökkentik, anyagcseréjük, keringésük minimálisra mérséklődik, tulajdonképpen tetszhalott állapotban vannak. A biztonságos helyeken akár százan is összesereglenek. Amikor a fákat kivágják, a kis állatok teniszlabdaként gurulnak szét, és a földön leledzenek. Jó szándékú emberek általában összegyűjtik a denevéreket, és igyekeznek segíteni.

Egy ilyen fakidöntést követően értesítették a gyulai állatvédőket is a fürdővárosban, akik bevitték a hibernált példányokat a gyulai állatkórházba, illetve értesítették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait — számolt be a témáról a Gyula Tv.

Boldog Gusztáv kiemelte, a denevérek élőhelyvesztése napjainkra általánosnak mondható.

— Az odvas fák már említett kivágása mellett a panelépületek folyamatosan szigetelése megszünteti a már említett zugokat — ecsetelte. — Az állomány drasztikus csökkenéséhez hozzájárul az úgynevezett táplálékkonkurencia is, bár ebben az esetben az ellenérdekelt fél nem táplálékként, hanem kellemetlenkedő rovarokként tekint a szúnyogokra. A denevérek elsősorban szúnyogokat esznek, a rovarirtás és a vegyszerező repülőgépek jelenléte viszont nagy mértékben csökkenti az állatok táplálékát éppen a legkritikusabbnak számító szaporodási időszakukban.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ahol sok a denevér, kevés a szúnyog.

— Ha nem is szándékos, de szisztematikus denevérapasztás folyik — fogalmazott. — Már csak azért is fontos, hogy lehetőleg minden denevért próbáljunk megmenteni. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembere kifejtette, csak az elmúlt időszakban három helyen volt szükség segítségre.

— Békésen egy szociális intézmény kertjében a tűzoltók gyakorlatot tartottak, aminek részeként kivágtak egy odvas fát — folytatta a gondolatot. — A lánglovagok nagyon korrekten jártak el. A denevérek pedig a közeli Kettős-Körös árterében található fákban új szálláshelyre lelhettek. Szerencsére az idő ekkor még viszonylag enyhének számított, így a denevérek kivették magukat a hibernált állapotból.


A második helyszín, a békéscsabai Jókai kollégium épülete volt, amelyen szigetelési munkát végeztek. A kivitelező ebben az esetben is a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével járt el. Az állatok onnan a KMNP Igazgatóság egyik szarvasi munkatársának köszönhetően Tiszaugra, az ott kialakított denevérszállásra kerültek.

A harmadik helyszínként pedig Gyulán segítettek a szakemberek, ahol egy fakivágást követően félszáz példány elhelyezéséről gondoskodtak. Az utolsó „csapatot” tegnap vitték biztonságos helyre.

Ne vigyék hirtelen melegbe az állatokat!
— Nagyon nehéz reprodukálni a természetes élőhelyeket, de igyekszünk a lehető legjobb körülményeket biztosítani — tette hozzá Boldog Gusztáv, aki kérdésünkre szólt arról, hogy ha valaki hibernált állapotba került denevéreket talál, semmiképpen ne vigye hirtelen melegbe, mert az a vesztüket okozhatja. Azt javasolta, hogy ilyenkor dobozolják be az állatokat, egy textilzsákot terítsenek rájuk, és nulla fok körüli, hűvös, de szélvédett helyre tegyék őket.

Legolvasottabb

1
Százezer forintot hagyott valaki egy bankautomatában
2
A mentősofőr részvétét fejezte ki, de nem érzi magát hibásnak
3
Ők a Fidesz-KDNP Békés megyei egyéni jelöltjei
4
Babakocsit kapott ajándékba az inkubátorban hagyott kislány
5
Facebookon kereste hajléktalan fiát egy vésztői férfi
szeszélyes természet
Különösen viselkednek a fák a klímaváltozás miatt
Illegális bevándorlás / 21 perce
Völner: Soros szervezetei Magyarország megbüntetésére készülnek
A magyarok elvárják az illegális bevándorlás elleni fellépést, ezért alkották meg a „Stop Soros” törvénycsomagot – mondta az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára hétfőn egy interjúban.
Gyász
GYÁSZHÍR Szeretnénk veszteségünket megosztani azokkal a családtagokkal és barátokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagyapánk, nagybátyánk, Borbély István Pista bácsi aki szakmája szerint villanyszerelő volt, de már nyugdíjas éveiben járt, és fiatalabb korában Békéscsabán a Kemény utcában, később több, mint 30 évig Gyulán, az utóbbi két évben ismét Békéscsabán élt, életének 81. évében 2018. január 3-án egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul elhunyt. Temetése szűk családi körben zajlott 2018. január 19-én. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki életében Pista bácsi segítségére volt és jó szívvel gondol vissza rá. Köszönjük együttérzésüket is. A gyászoló család
"Nem hal meg az, akinek emléke Örökké szívünkben él." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Tóth János halálának 5. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái
Gyászhír Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Kormányos Ferencné született Szabó Terézia, életének 88. évében elhunyt. Végső búcsúztatására 2018. január 24-én 14 órakor kerül sor a Csanádapácai Katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot elhelyeznek, fájdalmunkat jelenlétükkel enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Lajos Doboz, Nagy u. 25/A szám alatti lakos türelemmel viselt hosszú betegség után 2018. január 17-én elhunyt. Drága halottunkat 2018. január 23-án 14 órakor kísérjük utolsó útjára a dobozi református temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Örök az arcod és nem száll el a szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk Fábián Sándorné szül. Toldi Ilona (volt óvodavezető) halálának 6. évfordulóján. Szerető családja.
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik." KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2018. január 13-án szeretett feleségem, Deák Károlyné szül. Kiss Róza Magdolna Sarkadkeresztúr, Vörösmarty u. 48. szám alatti lakost utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled szomorú, üres a házunk, most sem hisszük el, hogy hiába várunk. Te, aki annyi szeretetet adtál, te, aki soha sem kértél, csak adtál. Te soha sem leszel halott, szívünkben örökké élni fogsz." MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk fiunkra, Oroszi Csaba halálának 1. évfordulóján. Anya, apa, kislányod és az egész család.
,,Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, de egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég, s bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Megemlékezés Emenet György halálának 2. évfordulóján. Édesanyád, nővéred, keresztlányod Andi és férje Pisti és a kis Lilike, fiad Gyuri.
,,Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban ... vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." Megemlékezés Emenet György halálának 30. évfordulóján. Feleséged, leányod, unokád Andi és férje Pisti, dédunokád Lilike.
,,Nehéz e kő, de nehezebb a bánat, mely szívére borult az egész családnak." MEGEMLÉKEZÉS Góz Sándor halálának 15. évfordulóján. Feleséged, leányod Andi, férje Pisti, unokád Lilike, EMENET MAMA.
"Arcod örök marad, nem száll el a szavad. Minden mosolyod a szívünkben marad." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Frankó Pál halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Szívedben nem volt más, Csak jóság és szeretet, Munka és küzdelem volt egész életed!" MEGEMLÉKEZÉS Emenet György halálának 2. évfordulója alkalmából Fia
"Hirtelen mentél el, köszöni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed vigyázunk az álmodra… Te csak aludjál! Kedves szerettünk Isten Veled!" GYÁSZHÍR Szabó Lajos vendéglős, dobozi lakos 2017. december 29-én tragikus balesetben elhunyt, 73 évet élt. Szeretett halottunk temetése 2018. január 22-én 11:00 órakor lesz a dobozi temetőben. A gyászoló család
"Keressük, de nincs már sehol, mégis itt van mindig valahol. Talán a napsugárban...vagy egy csillag fenn az égen, mi most is várjuk, mint valamikor régen." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk id. Seben Pál (Csiriga) halálának 1. évfordulóján. A gyászoló családja
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Vidovenyecz György mezőmegyeri lakos a Barnevál nyugdíjasa életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. január 19-én 13 órakor lesz a mezőmegyeri evangélikus temetőben. A gyászoló család
"Láttuk szenvedésed, láttuk könnyező szemed, mindig fájni fog, hogy nem tudtunk segíteni neked. A te szíved pihen, míg a miénk vérzik, mert a fájdalmat csak a földiek érzik. Utolsó órában szótlanul néztél ránk, te sejtetted, mi pedig tudtuk, hogy ez már a búcsúzás." MEGEMLÉKEZÉS Soha el nem múló fájdalommal emlékeznek Makszin Mátyás halálának 1. évfordulóján szerettei.
MEGEMLÉKEZÉS Kiss Vencel volt sarkadkeresztúri lakos halálának 10. évfordulóján fájó szívvel emlékezik szerető családja.
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton mondunk köszönetet a békéscsabai református gyülekezetnek, Dr. Árus Tibor Főorvos Úrnak, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának, kollégáknak, rokonoknak, ismerősöknek, szomszédoknak, akik utolsó útjára elkísérték Anyukámat, Pepó Jánosnét szül. Kollár Júliát és fájdalmunkban osztoztak. Köszönöm szépen. Lánya Évike és családja.
"Az édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Opauszki Jánosné szül. Sipos Dorottya Békéscsaba, volt Padrach utcai lakos 2018. január 10-én, 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. január 16-án 15 órakor lesz a békéscsabai Berényi úti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Hursán Györgyné szül. Ary Klára a Róza Ferenc Gimnázium aranydiplomás tanára békéscsabai lakos hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. január 17-én 13 órakor lesz a békéscsabai Felsővégi (Berényi úti) temetőben. A gyászoló család
téli sportbaleset / 35 perce
Hatalmas költségektől óvhat meg a téli utasbiztosítás
fanyar győzelem / 37 perce
Kihirdették a citromdíjak jelöltjeit
a sport ereje / 51 perce
Felcsillant a béke megteremtésének reménye
három évtizedes múlt / 2 órája
Maskarás felvonulás és futóverseny űzi el a telet Kaposváron
vörös riasztás / 2 órája
Kitöréssel fenyeget a legaktívabb Fülöp-szigeteki vulkán
NFL / 2 órája
A Patriots ismét bejutott a Super Bowlba