Nemzetközi Fogathajtó Verseny

2018.04.28. 21:15

Hét nemzet ötvenhárom fogata áll a rajthoz Mezőhegyesen

Öt kategóriában 7 nemzet 53 fogata állt starthoz a Mezőhegyesen, a ménesbirtok lovaspályáján rendezett Nemzetközi Fogathajtó Versenyen. A rangos eseményre Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia, Svájc és Magyarország küldte el legjobb hajtóit – olvasható a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közleméényében.

A szombati nyitó versenyszámban, a díjhajtásban a nemzetközi mezőnyben az egyesfogathajtóknál Nyúl Katalin (50.51) végzett az élen, a póni kettesfogathajtóknál Kovács Zsófia (59.88) érte el a legjobb eredményt, míg a nemzeti kettesfogathajtó kategóriában Kovács Szabolcs Tamás (63.00) bizonyult a legjobbnak az első versenyszámban.

Végeredmény – díjhajtás:

Póni kettesfogathajtás (nemzetközi)

Kovács Zsófia (59.88)

Balla Evelin (68.73)

Egyesfogathajtás (nemzetközi)

Nyúl Katalin (50.51)

Holtverseny: Meskóné Orosz Mária (54.62) és Gáspár Szilvia (54.62)

Kettesfogathajtás CAN-A (nemzeti)

Kovács Szabolcs Tamás (63.00)

Erdős Krisztián György (63.71)

Sánta István (73.39)

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, korszerű szellemi-, szakmai-, anyagi fejlesztésének eredményeként végképp felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére. A felújított pályákkal, infrastruktúrával rendelkező, új fejlődési pályára állt intézmény a lovasversenyek kedvelt helyszíne. Ezt bizonyítja – többek között – az eddigi három világbajnokság, számos nemzetközi- és tenyészverseny általános szakmai elismerést kiváltó rendezése.

A mostani versenyre nevezett 16 fős nemzetközi négyesfogat mezőnyben ott van Dobrovitz József négyesfogathajtó-, valamint fia, ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó csapatvilágbajnokunk. Kihívója – többek között – a kiváló maraton- és akadályhajtó – svájci Jérôme Voutaz, aki a 2017/18-as világkupa sorozat budapesti állomásán is megmérette magát és második lett, illetve ezüstérmesként zárta az idei fedeles fogathajtó szezont is.

A négycsillagos négyesfogathajtó verseny rendezését országonként évente csak egy alkalommal engedélyezi a Nemzetközi Lovas Szövetség, ezért rangja van. A magyar négyesfogathajtók számára ezen túl kiemelt jelentőségű a mezőhegyesi megmérettetés, hiszen számukra szintfelmérő is az év egyik kiemelkedő nemzetközi versenyére, Aachenre.

A kettesfogatok között ott találjuk kétszeres csapatvilágbajnokunkat, Nyúl Zoltánt, és itt van a világbajnoki ezüstérmes Hódi Károly is. Chilét Ricardo Massman képviseli, aki egyesfogattal korábban már hajtott Mezőhegyesen.

Az egyesfogatok ebben az évben világbajnokságra készülnek. Számukra fontos felkészülési lehetőség Mezőhegyes. A 7 fős mezőnyben egy osztrák hajtó mellett, 6 magyar versenyző áll rajthoz.

Majális hangulat várja a Mezőhegyesre érkezőket. A gyerekek számos, érdekes játékkal, kézműves foglalkozással tölthetik az időt a játszóházban.

Május elsejére bográcsos főzőversenyt hirdettek. Megrendezik a hagyományos májusfa mászást is. A gyermekrajzpályázat legjobbjai a verseny alkalmával vehetik át díjaikat.

A verseny vasárnap reggel 9 órakor a díjhajtó program második részével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában