Békés Megyei Könyvtár

2024.03.20. 13:45

Internet Fiesta: a mesterséges intelligencia kerül előtérbe

Előadás a mesterséges intelligenciáról, robotépítő foglalkozás, könyvbemutató, hangszerkiállítás – többek között ilyen programokkal készül Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtár a március 21-től 28-ig tartó rendezvénysorozat, az Internet Fiesta keretében – jelentette be a szerdán a bibliotékában tartott sajtótájékoztatón Juhász Zoltán igazgató és Kertész Zoltán igazgatóhelyettes.

Licska Balázs

Juhász Zoltán elmondta, hogy 1999-ben indult az Internet Fiesta, hogy népszerűsítsék az internetet, Magyarországon 2000-ben csatlakoztak a kezdeményezéshez, tehát a mostani programsorozatot immár 25. alkalommal szervezik meg. Az Internet Fiesta vezérszereplői a kezdetektől a bibliotékák, hiszen az volt a cél, hogy a lakosság számára hozzáférhetővé tegyék az internetet, segítsék őket az informatikai eszközök használatában. Az intézmények rendelkeznek számítógépekkel és internettel, a szakemberek pedig képesek információt átadni, segítséget nyújtani.

Juhász Zoltán és Kertész Zoltán, internet fiesta, mesterséges intelligencia
Az Internet Fiesta rendezvénysorozat eseményeiről Juhász Zoltán és Kertész Zoltán beszélt. Fotó: Licska Balázs

A mesterséges intelligencia kerül előtérbe

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Békés Megyei Könyvtár is a kezdetek óta csatlakozik az Internet Fiesta rendezvénysorozathoz. Mivel immár az internet a vízhez, a gázhoz hasonló alapszolgáltatásnak tekinthető, módosítottak a tematikán, előtérbe kerül a digitális írástudás kiterjesztése, az internet különféle felhasználási lehetőségeinek bemutatása. Korábban téma volt például az interneten való munka és tanulás, most pedig a mesterséges intelligencia kerül előtérbe, mivel sokat lehet hallani, olvasni arról, hogy az előnyei mellett milyen veszélyeket rejt magában. Szerinte érdemes feltérképezni a benne rejlő lehetőségeket.

Hetven programmal készülnek

Az Internet Fiesta keretében, március 21. és 28. között, azaz csütörtöktől jövő hét csütörtökig Békés vármegyében 70 programmal számít az érdeklődőkre 10 intézmény hat településen, Békéscsaba mellett Dobozon, Gyomaendrődön, Mezőberényben, Szarvason és Tótkomlóson. Békéscsabán 10 esemény lesz, a többsége a Békés Megyei Könyvtárban, de lesz, amelyet a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán, az ottani bibliotékában tartanak. 

Előadás és robotépítő foglalkozás

Március 21-én, csütörtökön 16.30-tól a Lencsési Könyvtárban Andó István tart előadást az emberi és a mesterséges intelligenciáról, majd 17 órától a Békés Megyei Könyvtárban építenek robotot egy foglalkozás keretében. Március 22-én, pénteken 17 órától bemutatják Vidovszky Erzsébet: Ükanyám békebeli süteményei című könyvét, amelyet a mesterséges intelligencia segítségével illusztráltak. Március 23-án, szombaton 14 órától Ignácz József beszél a mesterséges intelligenciáról, a gyakorlati alkalmazásáról – ismertette a programokat Kertész Zoltán igazgatóhelyettes.

Hangszerekből nyílik kiállítás

Március 25-én, hétfőn 10 órától Az olvasás szeretete címmel tart előadást Berta Ádám Bécsben élő író, műfordító online módon, majd 13 órától a Békés Megyei Könyvtárban bemutatják a Gondosóra programot. Március 26-án, kedden 14 órától különleges hangszerekből nyílik kiállítás a bibliotékában, kilenc digitális hangszerrel lehet megismerkedni, amelyek Békéscsaba testvértelepüléséről, Székelyudvarhelyről érkeznek. Március 27-én és 28-án, szerdán és csütörtökön beiratkozási kedvezményt biztosítanak az elektronikus olvasójegy használóinak, 28-án 16 órakor pedig bemutatják az intézmény TárgyTár szolgáltatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában