Hangverseny

2023.12.13. 10:39

Adventi láng hozta el a békét Békéscsabára – galériával

A békességet és a karácsonykor megszülető fényt szimbolizáló lángoló mécsesek behozatalával kezdődött és a teljesen megtelt békéscsabai Evangélikus Kistemplom nézőközönségének közös éneklésével zárult a sokéves múltra visszatekintő Békéscsabai Adventi Hangverseny kedden.

Szegfű Katalin

A bő egyórás hangversenyen több kórust hallhatott a koncert közönsége.

Fotó: Szegfű Katalin

A hangverseny elején az Arrisus Ifjúsági Kamarakórus az Áldott légy, hogy elhoztad a fényt című kánon hangjaira helyezte el a mécseseket a templom padjain, majd Kutyej Pál lelkész szólt röviden a megjelentekhez. Kiemelte, hogy a hagyománnyá nemesedett csabai Adventi Hangversenyt sokan várják és azzal a reménységgel tekintenek rá, hogy az itt hallottakból töltekezve „megérkezzenek az ünnephez, a karácsonyhoz, a Földre született Megváltóhoz”.

– A zene felemel, oda Istenhez – zárta gondolatait a békéscsabai evangélikus egyházközség lelkésze.

A Kutyejné Ablonczy Katalin karnagy vezette, evangélikus gimnáziumi diákokból álló Arrisus Ifjúsági Kamarakórus fuvolakíséret, gitárszó és billentyűs hangszer kísérete mellett mások mellett az Ó jöjjetek imádjuk című közismert éneket is előadta.

Az est második fellépője a Čabianska Ružička (Csabai Rózsák) kamaraénekkar volt, amelynek tagjai javarészt szlovák nyelven énekeltek mások mellett egy karácsonyi népdalt, de egy ukrán bőségáldást késő dal is volt a csokorban. Az Ocsovszki Ildikó karnagy vezette énekkar citerazenével kísért fellépését az Uram áldd meg ezt a Földet című, magyarul előadott énekkel zárták.

A sorrendben harmadik fellépő a Tóth Olga vezényelte Premier Művészeti Vegyeskar volt, amely szólóének betétekkel, hangszeres szólókkal és prózai elemekkel színesített műsorával magával ragadta a közönséget. Különösen a záró szám volt figyelemre méltó, Mozart Kis éji zene kamaraátirata, melyet vastapssal jutalmazott a publikum.

 

A bő egyórás hangverseny utolsó fellépője a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar volt. Kutyejné Ablonczy Katalin karnagy vezetésével a kórustagok az első énekszámot, a Soli Deo Gloria című kórusművet nemek és szólamok szerint különválva, a templom négy pontján énekelték, mintegy elvegyülve a népes publikum tagjai között. A fellépés további részében a keresztény karácsonyi dalirodalom legszebbjeiből válogatva, azokat magas színvonalon előadva késztették tapsra a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomot megtöltő, nem csupán a megyeszékhelyről érkezett hallgatóságot. A záró produkciót maga a közönség adta, valamennyi fellépett kórus tagjaival együtt adták elő a Csendes éj, szent ez az éj kezdetű, igazán közismert karácsonyi éneket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában