Munkácsy múzeum

2023.03.11. 09:55

Gálaesten ünnepelték Békéscsabán a magyar széppróza napját - galériával

A Bárka folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a Munkácsy Mihály Múzeum együtt rendezett Prózagálát pénteken este A magyar széppróza napja alkalmából.

Gyemendi Réka [email protected]

Az esemény helyszíne a Munkácsy Mihály Múzeum volt, házigazdája pedig Elek Tibor főszerkesztő és Farkas Wellmann Éva költő. A gálán közreműködött Szomor István csellóművész.

Elek Tibor elmondta, már hagyomány, hogy minden évben megrendezik az ünnepi Prózagálát Békés megyei írók, prózaírók közreműködésével, nem volt ez másként idén sem. Az est témáját most az adta, hogy Petőfi Sándor és unokatestvére, barátja, a mezőberényi Orlai Petrich Soma festőművész idén 200 évesek. Ők jó barátságban voltak Jókai Mórral is, akinek a születésnapjához kötődik A magyar széppróza napja. 

Az est kezdetén egy tárlatvezetésre invitálták a vendégeket az Orlai Petrich Soma festőművész alkotásaiból álló kiállításra, ahol Gyarmati Gabriella művészettörténész engedett bepillantást a festőművész életébe, a képek eredetébe. Elhangzott, A világ az első akadémikus magyar festő szemével - Orlai  Petrich Soma című kiállítás már 2013 óta fogadja látogatóit, és a festőművész emléke előtt tiszteleg.

Orlai  Petrich Soma abban az időben olyan volt, mint egy csillag az égen, forradalmár volt. Nagy dolognak számít, hogy Orlai volt az első, aki az akadémikus festészetet teljes hitelességgel tudta produkálni Magyarországon, azonban később Munkácsy Mihály ezt felül tudta múlni ismertette a művészettörténész.

Gyarmati Gabriella hozzátette, a kiállításon javarészt portrék láthatók, azonban ez nem azt jelenti, hogy Orlai egyműfajú festő lett volna. Mint mondta, a portréfestészet akkoriban a megélhetés egy formája volt, amit minden festőnek profin kellett csinálni. A szakember hangsúlyozta, Orlai még kicsit idealizált portréfestészetében, viszont mégis csak a látható valóság visszatükrözésére törekedett.

Az est folytatásában hét új prózát hallgathattak meg a látogatók Balássy Fanni, Józsa Péter, Kiss László, Molnár Lajos, Nagy-Laczkó Balázs, Szil Ágnes és Vöröskéry Dóra jóvoltából. Őket a szervezők korábban arra kérték fel, hogy a három jeles művész Petőfi Sándor, Orlai Petrich Soma és Jókai Mór alakját idézzék meg az ez alkalomra írt kisprózájukban. Alkotásaikat itt hallhatta először a közönség.

Elhangzott, a legjobb prózákat később akár a Bárka folyóiratban is viszontláthatják az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában