Húsvét

2024.03.26. 19:08

A keresztyénség reménysége a feltámadás

A keresztyénség reménysége a feltámadás – ez adja húsvét jelentősségét Marti Miklós Nándor békéscsabai református lelkipásztor szerint. A békéscsabai reformátusoknál már Virágvasárnap megkezdődött a húsvéti ünnepkör.

Szegfű Katalin

– Mi adja a húsvét jelentőségét ön szerint? 
–  A keresztyénség reménysége a feltámadás. Az a tudat, hogy a halált Isten legyőzte, Jézust feltámasztotta és ebben a győzelemben nekünk is részünk van. Ez mutatja meg azt, hogy Jézus keresztáldozata működik. A feltámadás ünneplése miatt került át a keresztyénség hajnalán vasárnapra a nyugalom napja. 

húsvét, reformátusok, marti miklós, ünnep
Marti Miklós: mennyei távlat nélkül csak a földi örömök maximalizálása marad és a keserűség, hogy nem sikerült.
Fotó: Szegfű Katalin

– Hogyan ünnepeljen az, aki nem keresztény? Aki nem érti és éli át az ünnep keresztény hátterét? 
– Ahogy jólesik neki. Örüljön a tavasznak, ki tudja hány tavasz van még előttünk. Mennyei távlat nélkül csak a földi örömök maximalizálása marad és a keserűség, hogy nem sikerült.

– Hogyan zajlik le önöknél, békéscsabai reformátusoknál a húsvéti ünnepkör?
– Az ünnepkör már Virágvasárnap megkezdődött, amikor ifjúsági istentisztelet zajlott nálunk az egyházi könnyűzenét játszó Aqua Viva zenekar vezetésével, aztán szeretetvendégséggel. Nagyhéten, hétfőtől csütörtökig bűnbánati istentiszteleteket tartunk este hattól az úrvacsorára való készülés jegyében. Nagypénteken 10 órától istentiszteletet, este hattól passióolvasást tartunk, amikor Jézus szenvedéstörténetét olvassuk az evangéliumokból és közte éneklünk. Húsvétvasárnap és hétfőn 10 órától úrvacsorás istentisztelet lesz nálunk az egyház által kiküldött legátus, azaz teológiai hallgató szolgálatával. Húsvétvasárnap 14 órától Mezőmegyeren ünnepi istentiszteletet tartunk.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában