Bemutatják értékeiket

2024.01.11. 15:59

Gyula és Békés vármegye lesz a díszvendég az idei Utazás Kiállításon – galériával

Gyula és Békés vármegye lesz az idei, immáron 46. Utazás Kiállítás belföldi díszvendége – jelentették be a Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az eseményt február 22-től február 25-ig rendezik a budapesti Hungexpón, a felkérés pedig lehetőséget nyújt a vármegye értékeinek népszerűsítésére és minél szélesebb körben történő bemutatására.

Papp Gábor

Dr. Takács Árpád: vannak olyan értékeink, amelyeket meg kell mutatnunk. Balról Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja köszöntőjében hangsúlyozta, vannak olyan értékeink, a turisztikai attrakciók, az épített és a történelmi környezet, a Körösök völgye, a történelmi helyszínek sora, a nemzetiségek számos értéke, a nemzetközi elismertségnek örvendő fesztiválok, amelyeket meg kell mutatnunk az érdeklődőknek. Ennek kapcsán kiemelten fontosnak nevezte az együttgondolkodást, a közös munkát, hogy a vármegye csapatként működjön. Mint kifejtette, Gyulának olyan értékei vannak, amelyek turisták százezreit vonzzák a városba minden évben, ezért is döntöttek úgy, hogy a település hangsúlyos szerepet kap a megjelenésben. Hozzátette, az Utazás Kiállításon való közös részvételre munkacsoportot hoztak létre, amelynek vezetésére Komoróczki Alizt, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérték fel. Tizenkilenc-húsz partnerrel indulnak, de még több önkormányzattal és szervezettel tárgyalnak. 

Széles körű összefogás

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a vármegye szempontjából fontos bemutatkozási lehetőség mentén széles körű összefogás és együttműködés alakult ki. Kiemelte, a vármegyei vendégéjszakák több mint felét Gyulán töltik el a látogatók, ezért is választották a kiállításon való megjelenés zászlóshajójává a várost. Szólt a magyar-román gazdasági kapcsolatok jelentőségéről, illetve arról, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata Békéscsabán működik.  – A román kapcsolatok turisztikai szempontból is fontosak – tette hozzá.

Utazó értéktár

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Közgyűlés elnöke annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy a vármegye a Kárpát-medence szívében található, így a belföldi mellett romániai turisták is nagy számban érkeznek térségünkbe. Úgy vélekedett, a felkérés a kisebb szereplők bemutatkozására is lehetőséget ad. Kitért arra, hogy a vármegyei önkormányzat, mint a vármegyei értékár gazdája igyekszik majd bemutatni térségünk értékeit. 

Zalai Mihály:  a vármegyei önkormányzat, mint a vármegyei értékár gazdája igyekszik majd bemutatni térségünk értékeit. Fotó: Lehoczky Péter

– Utazó értéktár című speciális 3d-s kiállításunkkal veszünk részt a programon, amellyel a vármegyei értékeket mutatjuk be egyedi módon, illetve kiadványokkal is készülünk – tette hozzá.

Komoly üzleti érték Gyula számára

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a lehetőség, a megjelenés komoly üzleti értékkel is bír, hiszen nagy értékű médiacsomag keretében számos kommunikációs felületet kínálnak a szervezők, ami a turisztikai teljesítményt erősítheti a vármegyében és a településeken. Elmondta, tavaly nem csak 2022-höz, de a koronavírus előtti, 2019-es évhez képest is nőtt a vendégéjszakák száma Gyulán. Míg 2019-ben 579 ezer 838 vendégéjszakát töltöttek el a városban, addig 2023-ban ez a szám elérte a 600 ezret.

Wenckheim-kerékpárút, Munkácsy Negyed

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, a turizmus jelentősége a világ gazdasági körforgásában folyamatosan emelkedik.

– Békés vármegye jól áll a hagyományos turisztikai vonzerő és a minőségi szolgálatatások tekintetében. Emellett pedig a kulturális és az aktív turizmus vonzerejének növekedése is jellemző – folytatta a gondolatot. – A kiállításon Békéscsaba a Wenckheim kerékpárút által nyújtott kerékpáros és kulturális turisztikai értékeket, a Munkácsy Negyed és Munkácsy Mihály örökségéhez kapcsolódó művészetturizmust, valamint a Csabai Kolbászfesztivált állítja majd középpontba. Szarvas Péter szólt a városban egyre karakteresebben megjelenő sportturizmus jelentőségéről is.

Dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője elmondta, városukban tavaly 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Hangsúlyozta, hogy a szarvasi attrakciók önmagukban is megállják a helyüket, de még értékesebbek akkor, ha összekapcsolódnak és egységet képeznek más vármegyei értékekkel, látványosságokkal.

Színes palettával készülnek

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a munkacsoport vezetője elmondta, csoportosították Békés vármegye és Gyula turisztikai adottságait, a találkozási pontokat, amelyeket egy csokorba fűzve be tudnak mutatni. A közös gyökereken, közös történelmi múlton alapuló kulturális turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a kerékpáros- és egyéb túraútvonalak, a vizek, a Körösök, a holtágak, az Élővíz-csatorna, a horgászturizmus, az erdők, a nemzeti park, a túraútvonalak, a természetjárás, a vadászturizmus, a lovaglás, a lovasturizmus, az agroturizmus egyaránt fontos helyet kapnak majd. Külön foglalkoznak majd az egészségturizmussal Gyula kapcsán is, de a vármegyei gyógyturizmusra, a kiváló gyógyvizekre is összpontosítanak. A gasztronómia terén pedig a kolbászra, a pálinkára, a sörre, a helyi termékekre, a gyulai pálinka- és a csabai kolbászfesztiválra, valamint az itt élő nemzetiségek különleges ételeire szeretnék felhívni a kiállítás közönségének a figyelmét.

A vármegyei önkormányzatnak köszönhetően a vármegyei értéktárt, a Békési Vármegyei Kormányhivatal közreműködésével a közfoglalkoztatási értéktárt mutatják be, ahogy a meglévő és még fejlesztés álló attrakciókat szintén prezentálni fogják. A természeti értékeket és az ökoturizmust a Körös-Maros Nemzeti Park képviseli majd, az Alföld Slow Egyesületen keresztül pedig a vármegye kisebb települései is meg tudják mutatni magukat, hagyományaikat és helyi értékeiket. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozásokat képviseli. 

Központi standon jelennek meg

A díszvendégi lehetőséggel együtt jár egy nagy értékű médiacsomag, amelynek köszönhetően a program előtt folyamatosan lesznek megjelenések a vármegyéről, Gyuláról, a társkiállítókról, a partnerekről, az egyes településekről. A kiállítás helyszínén egy minimum 100 négyzetméteres, központi helyen található standon jelennek meg. Az esemény négy napon át tart majd, elsőként szakmai napot tartanak, majd a közönségnapok következnek. Lesznek kiállítás-bejárások és mustrák, tárgyalások, előadások, workshopok, a stand pedig egyfajta találkozási pontként is szolgál majd. Ott vendégcsalogató programokkal, Gyula és Békés vármegye turisztikai kínálatának interaktív megjelenésével is várják az érdeklődőket. A nagyszínpadon is mutatnak majd be vármegyei produkciókat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában