Csak szisszenjen, ne lője ki a dugót, ne durranjon!

2023.12.29. 18:20

Szilveszter a pezsgő nagy napja Békésben is, magasan az édes vezet

Nem meglepő, hogy az általunk felkeresett békéscsabai boltokban egyaránt azt mondták, hogy főként az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben a pezsgő. Ami pedig szintén biztos, szilveszter éjjelén fogyasztják a legtöbben, koccintva a boldog újévre. A kínálat széles és sokszínű, ha pedig csak a hazánkban előállított italt nézzük, láthatjuk, hogy mennyiségből is van elegendő. Mintegy 200 ezer hektoliter évi pezsgővel a világ 10-11. legnagyobb gyártója vagyunk.

Nyemcsok László

Békéscsabán is felkészültek az üzletek a szilveszterre.

Fotó: Bencsik Adam

Békés vármegye Tyetyák Magdolna, a Békés vármegyében több üzletet is működtető Élésker Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, csak alkoholos pezsgőkből mintegy 60-félét árusítanak, és az eladási rangsorban az első tízben csak édes szerepel. Természetesen alkoholmentes és üdítőszerű kölyökpezsgők is megtalálhatók kínálatukban. Az ügyvezető hozzátette, mint szinte minden terméknél, az ár a legmeghatározóbb, bár vannak, akik kimondottan a prémium minőségű pezsgőket keresik.

Bondár László gyulai éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Békés vármegyei elnöke kiemelte, manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend – főként a fiatalabb korosztálynál – a Prosecco, ami a pezsgőhöz hasonlóan borszármazék, de más az előállítási módja. Ezt koktélalapokhoz is használják. Bondár László kitért arra, a cukortartalom határozza meg, hogy melyik pezsgő tartozik a száraz, félszáraz, félédes vagy édes kategóriába. Többen a rozé vagy a vörös pezsgőre esküsznek.  

Azt hinné az ember, hogy a férfiak főként a száraz, a hölgyek az édes pezsgőt részesítik előnyben, holott az eladások arra világítanak rá, hogy a férfiak jó része is kedveli az édest.

Mintegy 200 ezer hektoliter évi pezsgővel hazánk meghatározó gyártó
Fotó: Fotó: NAK/Lévai Zsolt

– A pezsgő elegáns ital, érdemes megadni a módját a fogyasztásának. Aki a pezsgő mellett voksol, az lehetőleg ne keverje más italokkal, persze, a szilvesztei koccintásnál egy-két pohár nem okoz „zavart” akkor sem, ha addig mást fogyasztott az ember – hangsúlyozta az éttermi mester. – Az eleganciához hozzátartozik a szép pohár, és a palack megfelelő nyitása is. Az illemszabály szerint a pezsgőnek nem szabad durrannia, mert így kifolyhat a nemes italból, illetve rossz esetben még balesetveszélyes is. A legjobb, ha csak szisszen. Azt tanácsoljuk, hogy amikor stabilan fogjuk az üveget, helyezzünk, nyomjunk a dugóra konyharuhát, mi hangedlit, vagyis pincérkendőt használunk. Ezután a fedőfóliát, majd a drótkosarat távolítsuk el. A dugót óvatosan forgassuk kifelé úgy, hogy a konyharuha végig rajta van. A dugót jellemzően akkor lövi ki a pezsgő, ha meleg vagy felrázzuk.

Bondár László szólt arról, a pezsgőnél is nagyon fontos az ital hőmérséklete. A boralapú nedűk közül ezt ajánlott a leghidegebben, 6–8 fokosan felszolgálni, fogyasztani. Mivel nagyon hirtelen habzó borszármazék, érdemes először csak keveset önteni a poharakba, aztán még egyszer rátölteni. A pezsgőt ételek készítéséhez is használhatjuk, erre a legjobb példa a pezsgőben párolt káposzta.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint, a hazai pezsgő 75-80 százaléka a magyar piacon kel el, exportra mintegy 35 ezer hektolitert szállítanak éves szinten a gyártók. A legfontosabb célországaink: Kanada, Észtország, Románia, Svédország és Lettország.

– A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira – hangsúlyozták az agrárkamaránál. – A pezsgőpiac – a borral ellentétben – az elmúlt években is folyamatos növekedést mutatott. A legtöbbet Európában állítják elő, éves szinten mintegy 16 millió hektoliter készül a kontinensen, az élen Olaszországgal, mellette Franciaország, Spanyolország és Németország szintén pezsgőnagyhatalomnak számít.

Az előírások szerint pezsgőnek nevezhető minden olyan termék, amely friss szőlőből, szőlőmustból vagy borból készül első vagy második alkoholos erjesztéssel, és kizárólag az erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz. A fogyasztók által szintén közkedvelt habzóbor ezzel szemben szén-dioxid hozzáadásával készül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában