Google keresések

2023.12.11. 19:22

Suhajda Szilárd sorsára nagyon kíváncsiak voltak a magyarok

Békéscsabai vonatkozásai is vannak a Google idei keresési adatainak: az elhunytak közül a Mount Everesten elhunyt Suhajda Szilárdra kerestek rá legtöbbször Magyarországon. A híres emberek toplistájára felkerült a színészi szakma alapjait Békéscsabán elsajátító Gubik Petra, a Sztárban sztár győztese.

Beol.hu

Egykori békéscsaba iskolájában több százan gyújtottak gyertyát a kiváló hegymászó emlékére.

Fotó: Lehoczky Péter

Mint a Világgazdaság írta, a Google keresőóriás minden évben nyilvánossá teszi, hogy az adott esztendőben milyen eseményekre, személyekre, fogalmakra kerestek rá a felhasználók, bemutatva ezzel az adott időszak legnépszerűbb témáit, illetve a legfontosabb változásokat az előző évi trendekhez képest. A Year in Search oldalon a globális listák mellett a világ számos országának idei eredményeit böngészhetjük, így többek között Magyarországét is.

2023-ban is nagyon változatos témák kerültek fel a Google Kereső magyarországi toplistáira. Az talán nem meglepetés, hogy Azahriah a lista élére került, hiszen telt házas koncertjei kapcsán sokszor bekerült a hírekbe. Őt Eszenyi Enikő követte a rangsorban, de felkerült a listára a színészi szakma alapjait Békéscsabán elsajátító Gubik Petra is. 

A gyászhírek kapcsán mindig sokan kattintanak, ez idén sem volt másként. A 2023-ban elhunyt személyek közül a békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd, Matthew Perry és Vágó István érdekelte a legtöbb embert.

A Kyocera Everest Expedíció még március 23-án kezdődött, melynek keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült, céljairól indulása előtt beszélt a Beol.hu podcast-adásában. 

Csúcsmászó körére május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el. GPS nyomkövetője nepáli idő szerint május 24-én 19.30-kor jelzett, 8795 méterről érkezett. Ez az úgynevezett Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött, megszakadt vele a rádiókapcsolat. Édesapja és egy egész ország szorított a sorsáért, de nem találták meg a keresésére küldött serpák. A békéscsabai származású hegymászót a városban is rengetegen gyászolták, Szarvas Péter polgármester bejelentette, kezdeményezi, állítsanak emléktáblát neki.

 

A 2023-as toplisták

 

Híres emberek

  1. Azahriah 
  2. Eszenyi Enikő
  3. Jákob Zoltán
  4. Gálvölgyi János
  5. Cansu Dere
  6. Papp Máté Bence.
  7.  Ferenc Pápa
  8. Jenna Ortega
  9. Szoboszlai Dominik
  10. Gubik Petra

Elhunytak:

  1.  Suhajda Szilárd
  2. Mathew Perry
  3. Vágó István
  4. Tina Turner
  5. Alan Rickman
  6. Ken Block
  7. Láng Györgyi
  8. Szvoboda Bence
  9. Angul Cloud
  10. Jevgenyij Prigozsin

Még több toplista korábbi cikkünkben.


  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában