Beol podcast

2023.12.24. 16:15

Csaba múltja-podcast: hogyan karácsonyoztak az I. világháború után?

A Csaba múltja podcastsorozat ünnepi kiadásában Ugrai Gábor bemutatta, hogy hogyan ünnepeltek Békéscsabán, Békés vármegyében az emberek az 1920-as években. A történelemtanárral Gyemendi Réka beszélgetett.

Gyemendi Réka

Ugrai Gábor

Az 1920-as években hazánk túl van az első világháborún. Rengeteg a veszteség, az emberek gyászolnak, élelmiszerhiány van, magas az infláció. De a karácsony akkor is karácsony volt. 

A múlt század újságjait böngészve Ugrai Gábor azt látta: 1913-ban derűlátó, reményteljes cikkek jelentek meg, az emberek várták az 1914-es évet, hisz úgy gondolták, az az esztendő jobb lesz, mint az előző – akkor még nem tudták, hogy egy szörnyű világháború fog kirobbanni. Ahogy a történelemtanár fogalmaz, az 1920-as évek cikkjeiből kitűnik, hogy – érthető módon – akkoriban mindent átjárt Trianon tragédiája.

A beszélgetésből kiderült, ekkoriban is állítottak már karácsonyfát, ezt viszont csak a gazdagabb családok engedhették meg maguknak. Ugrai Gábor elmesélte, mi is az a kiskarácsony és nagykarácsony, illetve azt, hogy honnan is ered a szaloncukor. Elhangzott, hogy ekkoriban álltunk át a 12 órás időszámításról a 24 órás rendszerre, illetve ezekben az években vezettek be új pénznemet is hazánkban.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában