Összefoglaló

2023.12.13. 20:59

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. december 13.

A szerda sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-mindenről írtunk 2023. december 13-án.

Beol.hu

Forrás: beol

Dalokkal, zenével és tánccal ünnepelték a nemzetiségek napját kedden Békéscsabán, a városháza dísztermében, a város és a helyi nemzetiségi – lengyel, német, roma, román, szlovák és ukrán – önkormányzatok által szervezett rendezvényen. Az eseményen több kitüntetés is gazdára talált.

A hétvégén két szürkemarha tehén is ikerborjakat ellett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Mind a négy borjú egészséges, s a világra jövetelük után szinte rögtön lábra is álltak.

A hódmezővásárhelyi Pardi Gábor két nap alatt két biliárdos vetélkedést is megnyert a gyomaendrődi Holler Szállóban. Szombaton a III. Magyarbiliárd Dupla Buzera ob-verseny aktuális fordulóján bizonyult a legjobbnak, másnap pedig a Marsi Csabának emléket állító viadalt nyerte meg.

Az ifjúsági munkáról készült beszámolót is tárgyalták a minap az ifjúsági és sportbizottság ülésén – ismertette Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere a Facebook-oldalán.

A Magyar Rapid Bajnokságon aratott győzelme jogán a válogatott kerettag, békési ifj. Balog Imre – aki ajkai színekben versenyezz – vesz részt az idei Európai Rapid és Blitz Sakk Bajnokságon amelyet Zágrábban rendeznek december 14 és 17 között.

Jó móka volt példás kovácsházi összefogással, önkéntesek közreműködésével megépíteni az idei gyermekek örömét szolgáló szalmalabirintust. Bizonyára jó móka volt azoknak az ismeretleneknek szétrombolni is, akik a hétvégén használhatatlanná tették a város karácsonyi parkját. Felháborította a vandalizmus a helyieket. Megszervezték a keddi helyreállítást, ám reggelre a romok egy részét valaki rendbe tette.

Orosházán a Gyopárka Fejlesztő Kuckó játékot hirdetett közösségi oldalán. A kisorsolt szerencsések ingyenes, teljeskörű állapotfelmérést nyertek.

A békességet és a karácsonykor megszülető fényt szimbolizáló lángoló mécsesek behozatalával kezdődött és a teljesen megtelt békéscsabai Evangélikus Kistemplom nézőközönségének közös éneklésével zárult a sokéves múltra visszatekintő Békéscsabai Adventi Hangverseny kedden.

Szexuális erőszak bűntette, aljas indokból vagy célból elkövetett súlyos testi sértés bűntette, éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés bűntette, valamint lopás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy letartóztatásban lévő, 29 éves, büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő váncsodi illetőségű, de körösladányi tartózkodási helyű férfival szemben, aki augusztus végén megerőszakolt egy idős körösladányi nőt.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Békés vármegyében: a 11 új jármű augusztus és november között állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 690 ezer utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és egy évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

Mintegy 230 millió forintot nyert Medgyesegyháza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében leromlott városi területek rehabilitálására – ismertették az önkormányzatnál, kiemelve: a Lászlótelepet és Bánkutat is érintő fejlesztést sikeresen megvalósították.

A tél beálltával fontos, hogy ne feledkezzünk meg a vízórák, kerti csapok fagy elleni védelméről. Némi gondoskodással könnyen elkerülhetjük a vízmérők, vízvezetékek szétfagyását, valamint az ezzel járó többletterheket is. Diós Zsolttal, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársával a legfontosabb teendőkről beszélgettünk. A szolgáltató szakemberét arról is kérdeztük, hogy milyen eredménnyel zárult az Alföldvíz illegális csatornahasználat felszámolása érdekében hirdetett kampánya.

Több mint 220 közösségfejlesztő, -megtartó rendezvényt szerveztek, rengeteg kisfilmet és több kiadványt készítettek annak a nagyszabású, a hagyományokat, az értékeket és a közösségeket középpontba állító projektnek a keretében, amelyet Békés Vármegye Önkormányzata valósított meg az elmúlt években 730 millió forintos támogatásból – jelentették be a szerdán Békéscsabán, a vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Idén 222 fát ültettünk el Gyula város közterületein – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő polgármester. Mint írta, folytatódik a zöld város program, melynek egyik sarokpontja a fásítás.

A tavalyi, ezüstérmes diósa után idén aranyérmet szerzett Simon Andrea hagyományos, mákos bejglijével az Év Bejglije versenyen. A Dévaványán élő, a gyomaendrődi Desszert Centerben dolgozó cukrászmester készítette ugyanis idén az ország legfinomabb mákosát.

Kulturális műsorral és könyvbemutatóval Nagybánhegyesen is megtartották az elmúlt hétvégén a nemzetiségek napját.

A teljes lakosság négyötöde és még a baloldali szavazók háromnegyede is felkészületlennek tartja keleti szomszédunkat a csatlakozásra.

Hét hónapos csecsemő halt meg kanyaróban kedden Romániában, ahol egy hete nyilvánították országos járvánnyá a fertőző betegséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában