Nemzetiségek napja

2023.12.13. 17:21

Nagybánhegyesen könyvbemutatóval ünnepeltek a szlovákok

Kulturális műsorral és könyvbemutatóval Nagybánhegyesen is megtartották az elmúlt hétvégén a nemzetiségek napját.

Csete Ilona

Szépen szállt az ének és a citeramuzsika az Iglicék előadásában. Karácsonyi dalcsokrokkal készültek

Forrás: Facebook

A nemzetiségek napja alkalmából Nagybánhegyes Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatával ünnepelt a hétvégén a Szlovák Köztársaság Békéscsabai Konzulátusáról Nina Éliásová konzul. Elfogadta a vendéglátók meghívását Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Klementné Zelman Ildikó, a Békés Vármegyei Szlovák Önkormányzat elnökhelyettese, dr. Zsilák Mária egyetemi docens,  Farkas Sándor polgármester, KlementJános, a Komlósi Szlovákok Szervezete alelnöke és Püski-Liker Bence, a Budapesti Szlovák Szakkollégium tanulmányi vezetője.

Az ünnepség résztvevőit a házigazdák citera együttesének két csoportja műsorral köszöntötte. Az alsó tagozatos Apró-Iglicék adták elő karácsonyi csokrukat, majd az  Iglicék citeráztak.
A legkiválóbb alkalom volt ez a nap a Nagybánhegyes, ahogyan a kutatók látták című új könyv bemutatására.

Nagybánhegyes, ahogyan a kutatók látták című új könyv. 
Fotó: BMH

– Régi álmunk volt, hogy a Nagybánhegyesen 2006-ban megrendezett néprajzi tábor anyagát könyv formában megjelentethessük. Hatalmas munkát végzett dr. Zsilák Mária szerkesztő, hiszen 17 év távlatából kellett összegyűjtenie az anyagot. A könyvet bemutatta Püski-Liker Bence és dr. Zsilák Mária egyetemi docens – tudtuk meg Pepó Jánostól, a Nagybánhegyesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől. 

A könyv folklór fejezetének illusztrálásaként hegedűvel és énekléssel közreműködött Vidovenyecz János. 

– Szívesen ajánljuk karácsonyi ajándéknak az új, szlovák és magyar nyelven íródott  könyvünket – tette hozzá az elnök. A nap másik jeles eseménye volt, amikor a nagybánhegyesi szlovákságért végzett több évtizedes, kitartó, önzetlen és hatékony tevékenységéért Nagybánhegyes Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata Zelman Ferencnek adományozta a Nagybánhegyes szlovákságáért díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában