Összefoglaló

2023.11.09. 19:13

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. 11. 9-én

A csütörtök sem telt eseménytelenül Békésben; nézzük mi-minden történt 2023. 11. 09-én

Beol.hu

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Az utóbbi napokban legalább négy ember került kórházba Horvátországban mérgezéses tünetek gyanújával. A betegek azután lettek rosszul, hogy szénsavas üdítőt fogyasztottak. Az ügyben a Coca-Cola által forgalmazott termékek is érintettek.

Hazánkban rendkívül ritkán látható madárfaj, lilebíbic bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon hétfőn. A madarat egy népes, 2800 egyedből álló bíbiccsapatban figyelték meg. Idén ősszel hazánkban Kardoskúton jelent meg először ez a madár.

Hétvégente nem lesz fekvőbeteg-ellátás az orosházi kórház fül-orr-gégészeti osztályán. A változás már ettől a péntektől él, azokat, akiknek hétvégén is szükségük van fekvőbeteg ellátásra, Békéscsabán látják el.

Új helyszínen, a MOL Campusban tartotta meg hagyományos lépcsőfutó-bajnokságát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 28-án. Az idén 21. alkalommal megrendezett versenyen több kategóriában lehetett indulni. Békés vármegyét öt kiváló lánglovag képviselte.Öt kiváló tűzoltó, Orosházáról három, Németh László, Tóth Roland és Varga Szebasztián, Békéscsabáról Pepó János, Szarvasról pedig Lénárt László érkezett a megmérettetésre. Valamennyien egyéni versenyzőként neveztek. A versenynek több kategóriája volt, erről és a további részletekről az a Németh László (az orosházi tűzoltóság parancsnok-helyettese) mesélt, aki az elmúlt években többször, pontosan háromszor megmérettette már magát az eddigi, 22 emeletes versenyhelyszínen.

Felbolydult a Lencsési: csúcsforgalom az úton és az üzletekben. Szinte már a pesti dugókat idézte Békéscsabán a Lencsési út csütörtökön reggel, az egyébként is forgalmas időszakban. Az autók nem haladtak, mert nagyon sokan a város felé tartók közül kanyarodni akartak balra: a Tesco, a csütörtökön kinyitott új Aldi és a Lidl szupermarketekbe. A parkolók mindhárom helyen csurig voltak, nem egy vásárló pedig ingázott a három üzlet között.

Pénzekről, fejlesztésekről egyaránt szó esett a csabai közgyűlésen. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: az idei az immár negyedik különleges év a költségvetés tervezése tekintetében. A 2020-as és 2021-es büdzsére hatott a koronavírus-járvány, a tavalyira és az ideire pedig a háború és az energiaárak emelkedése. Mind a négy évben biztosítani tudták a város működőképességét, és fejlesztésekre is tudtak szánni. 

A madárinfluenza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint a közelgő Márton napon (november 11., szombat) kiváló minőségű magyar libahús és -máj kerülhet a hazai fogyasztók asztalára, tányérjára, és van elegendő áru a piacon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában